Tapakset ovat nyt makeita – ystävänpäivänä herkkutarjottimelle kasataan muun muassa sitruunaleivoksia, moussekeksejä ja hedelmiä

Tarjoilulaudalta jokainen voi napsia haluamiaan herkkuja.

Tuhti suklaadippi ja makeat hedelmät ovat toimiva yhdistelmä. Marko Puumalainen

Anna Sievälä

Perjantaina vietettävän ystävänpäivän ajatus on Suomessa ihanan lavea. Pelkän romanttisen rakkauden sijasta 14. helmikuuta muistetaan iloita myös ystävistä ja kavereista – laajasti kaikista läheisistä.

Perjantaina tai vaikkapa ystävänpäivän jälkeisenä viikonloppuna kylään voi kutsua siis niin ystäviä, kavereita, sukulaisia kuin muuten vain tärkeitä ihmisiä.

Ystävänpäivän henkeen sopivat täydellisesti tapakset, jotka on tarkoitettu jaettaviksi. Kokeile tällä kertaa suolaisten tapasten sijasta tarjoilulautaa, johon on koottu makeita suupaloja – leivoksia, keksejä, hedelmiä, marjoja ja pikkuisia smoothieita.

Kaikki tarjoilut voi laittaa esille samalle isolle tarjottimelle, josta jokainen vieras voi valita mieleisiään herkkuja rennosti pitkin iltaa.

Ystävänpäivänä muodostetaan sydän Lahden torilla – katso tästä Päijät-Hämeen ystävänpäivän tapahtumia

Lemon curd antaa sitruunaleivoksille pehmeän sitruunan maun. Marko Puumalainen

Sitruunaleivokset

noin 12 kappaletta

pohja: 200 g voita 2,25 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 3 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 1 sitruunan kuori raastettuna

täyte: 5 liivatelehteä 2 dl kuohu- tai vispikermaa 2 dl turkkilaista jogurttia 1,5 dl lemon curdia

kiille: 3 liivatelehteä 0,75 dl sitruunamehua 1,25 dl vettä 0,5 dl tomusokeria (keltaista elintarvikeväriä)

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vatkaa taikinan joukkoon vuorotellen kananmunia ja jauhoja. Lisää lopuksi joukkoon sitruunankuoriraaste ja sekoita.

2. Vuoraa neliskanttinen paistovuoka (noin 25 x 25 cm) leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 45 minuuttia 175 asteessa. Anna pohjan jäähtyä.

3. Laita viisi liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon turkkilainen jogurtti ja jatka vatkaamista hetki. Lisää lopuksi lemon curd ja sekoita massa tasaiseksi.

4. Mittaa pieneen kattilaan ruokalusikallinen vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sulata ne kuuman veden joukkoon. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan vatkaten vaahdon joukkoon.

5. Levitä täyte tasaisesti kakkupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia.

6. Laita kolme liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon sitruunamehu ja vesi. Kaada noin kolmasosa nesteestä pieneen kattilaan ja lisää loppuun nesteeseen tomusokeri. Halutessasi voit värjätä nesteen keltaisella elintarvikevärillä.

7. Kuumenna kattilassa oleva sitruuna-vesiseos kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja sulata lehdet kuumaan nesteeseen. Sekoita kuuma neste kylmän joukkoon ja anna jäähtyä hetki, jotta kiille ei sulata kakun täytettä. Kaada kiille kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vielä muutama tunti.

8. Leikkaa kakkulevy neliön muotoisiksi leivoksiksi ja koristele halutessasi esimerkiksi pienillä sitruunaviipaleilla.

Murokekseistä ja mousseista saa helposti suloisen näköisiä leivoksia. Marko Puumalainen

Moussekeksit

noin 30 kappaletta

keksipohjat: 100 g huoneenlämpöistä voita 0,5 dl sokeria 1 kananmunan keltuainen 2 dl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria

mousset: 2 dl kuohu- tai vispikermaa 250 g mascarponea 50 g tummaa suklaata 50 g valkosuklaata 1 tl pikakahvia 1 tl tomusokeria 1 rkl pakastekuivattua puolukkajauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuainen, jauhot ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

2. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa siitä pieniä, pyöreitä keksejä noin 30 kappaletta. Muottina voit käyttää esimerkiksi kuohuviinilasin suuta.

3. Laita keksit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa noin viisi minuuttia. Vahdi keksejä paistamisen aikana, sillä ne palavat helposti.

4. Vaahdota mousseja varten kerma. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa vielä hetki, sillä mascarpone aluksi löysyttää vaahtoa.

5. Sulata erikseen pienissä kulhoissa mikrossa tumma suklaa ja valkosuklaa. Kuumenna suklaita lyhyissä jaksoissa, jotta ne eivät pala.

6. Jaa kerma-mascarponevaahto kahteen kulhoon. Lisää toisen joukkoon tumma suklaa ja toisen joukkoon valkosuklaa, kun suklaat ovat jäähtyneet huoneenlämpöisiksi. Lisää tummaa suklaata sisältävään vaahtoon pikakahvia ja tomusokeria ja valkosuklaavaahtoon pakastekuivattu puolukkajauhe. Sekoita mousset tasaiseksi ja pursota niitä keksipohjien päälle.

Hedelmät, marjat ja minttusmoothie raikastavat herkkutarjotinta. Marko Puumalainen

Suklaadippi marjoille ja hedelmille

noin 3 dl

2 dl kuohu- tai vispikermaa 100 g tummaa suklaata 100 g valkosuklaata

1. Kuumenna kerma kattilassa höyryäväksi, mutta älä keitä. Ota kattila pois kuumalta liedeltä ja lisää joukkoon suklaat palasteltuina. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Kastiketta voi säilyttää jääkaapissa, mutta se jähmettyy siellä paksummaksi: jos säilytät kastiketta ennen tarjoilua kylmässä, lämmitä sitä hieman esimerkiksi mikrossa ennen tarjoilua.

Herkkutarjottimelta jokainen voi ottaa sitä, mitä haluaa. Marko Puumalainen

Minttusmoothie

noin 4 dl

1,5 dl tuorepuristettua appelsiinimehua neljäsosa hunajamelonista (noin 2 dl palasteltuna) 2 dl tuoretta pinaattia 0,5 dl tuoreita mintunlehtiä (hunajaa)

1. Purista appelsiinimehu ja kuutioi hunajameloni. Lisää joukkoon pinaatti ja mintunlehdet.

2. Soseuta ainekset joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Halutessasi makeuta hunajalla. Tarjoile smoothie heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.