Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Parasta on maustaminen"

Jasmin Tilsalalle lasten kokkikerhon vetäminen on yhden unelman täyttymys.

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä. Tiina Mutila

Eija Marja-aho

Jasmin Tilsala, 16, ohjaa kerran viikossa 10–12-vuotiaiden lasten kokkikerhoa Muuramen Isolahdessa. Tästä illasta on tulossa menestys, sillä ohjelmassa on suklaisten kuppikakkujen valmistamista.

Herkkuja ei suinkaan tehdä joka viikko. Kerhon ideana on opetella ruoanlaiton ja leipomisen alkeita.

– Tuputan kerholaisille aina kasviksia. Ainoa kerta, jolloin se onnistui, oli se, kun tehtiin dippivihanneksia ja -kastiketta. Esimerkiksi kurpitsajutut tyrmättiin täysin, Tilsala kertoo nauraen.

Tilsalalle kokkikerhon vetäminen on yhden unelman täyttymys. Parasta siinä on, kun saa itse päättää, mitä illan aikana valmistetaan. Hän myös ostaa kaikki raaka-aineet itse ja miettii huolellisesti, mitä hankkii ja millä hinnalla.

Viiden pojan ja kolmen tytön kanssa on välillä pistettävä mielikuvitus peliin, jotta homma pyörisi.

– Joskus käy niin, että kerholaisten kiinnostus lopahtaa. Esimerkiksi jälkien siivous ja tiskaaminen eivät aina innosta. Joululta jääneet piparit ovat toimineet hyvänä houkuttimena!

Vaikka Tilsala on vetänyt 4H-yhdistyksen järjestämää lasten kokkikerhoa vasta vuoden, ruoanlaittajana ja leipojana hän on konkari. Tarkkaa aloitusikää hän ei muista mutta kertoo olleensa kiinnostunut ruoanlaitosta pienestä saakka.

– Seurasin aluksi äidin ja iskän tekemisiä, mutta sitten aloin harjoitella itse. Se onnistui välillä paremmin, välillä huonommin.

Kommelluksia on sattunut, mutta niihin Tilsala suhtautuu huumorilla.

– Palohälyttimet ovat soineet ja ruoat palaneet joskus pohjaan tai leipomukset lässähtäneet. Pahin oli kuitenkin se, kun laitoin mutakakkuun kahden teelusikan sijasta kaksi desiä suolaa.

Jasmin Tilsala osaa suhtautua ruoanlaittoon myös huumorilla. "Pahin oli se, kun laitoin mutakakkuun kahden teelusikan sijasta kaksi desiä suolaa." Tiina Mutila

Ruoanlaitosta on tulossa Tilsalalle myös ammatti. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta ravintola- ja catering-alan perustutkintoa.

– On ollut tosi kivaa. Aika on mennyt nopeasti.

Opinnot kestävät 2–3 vuotta, ja sen jälkeen Tilsala valmistuu kokiksi. Valmistumisensa jälkeen hän aikoo työskennellä jonkin aikaa ravintolakokkina.

– Sitten perustan oman yrityksen. Haaveena on oma ravintola.

Tilsala on ehtinyt tehdä töitä jo sukulaisensa pitopalveluyrityksessä, ja ensi kesänä hän on luvannut hoitaa kaverinsa rippijuhlatarjoilut.

Tilsala pitää sekä ruoanlaitosta että leipomisesta. Ruokaa hän laittaa rennolla otteella ja improvisoiden, leivonnassa hän seuraa reseptejä. Niitä hän etsii muun muassa blogeista.

– Tykkään syödä ja laittaa monipuolisesti kaikkea ruokaa. Kasvikset ja vegeruoka ovat suosikkejani, mutta en halua jättää lihaa kokonaan pois.

Kasvikset ja vegeruoka ovat suosikkejani, mutta en halua jättää lihaa kokonaan pois.

Kokkikerhon vetäjä ja opiskelija Jasmin Tilsala

Liharaaka-aineista tärkeimpiä ovat läheisellä tilalla tuotettu liha ja isän metsästämä riista.

– Haluan syödä lihaa, josta tiedän, että eläimiä on kohdeltu hyvin.

Tilsalalle maistuvat myös kalaruoat. Hän kalastaa itsekin kesäisin mökillä.

– Järvikaloista paras on hauki. Se on turhaan niin aliarvostettua, vaikka voihan se olla pahanmakuista, jos sitä ei osaa valmistaa. Itse käytän mielelläni haukimassaa, josta teen pullia ja pyöryköitä.

– Myös lohi kaikissa muodoissaan on hyvää, varsinkin papan kalasavustamon lohi.

Ammattiin opiskelevista harva lähtee vaihtoon ulkomaille – esitystekniikkaa opiskeleva Susanna, 25, pääsi oppimaan belgialaisille klubeille

Ruoanlaitossa Jasmin Tilsalan mielestä parasta on maustaminen. Hänen suosikkeihinsa kuuluvat muun muassa intialaiset ruoat.

– Tykkään tehdä esimerkiksi tomaattista linssi-papukastiketta.

Lukijoiden testattavaksi hän jakaa sekä itse kehittämänsä tomaattisen linssipapu-kastikkeen että kokkikerhossa valmistettujen kuppikakkujen ohjeen.

Tomaattinen linssi-papukastike

1 iso paprika

2 punasipulia

3 suurta valkosipulinkynttä

nokare voita

230 g linssejä

230 g kidneypapuja / valkopapuja / kikherneitä

500 g tomaattimurskaa

150 g juustoraastetta

1 dl vettä

suolaa

pippuria

1,5 tl grillausmaustetta

1 tl currya

1. Pilko paprika, sipulit ja valkosipulit pieniksi.

2. Laita paistinpannulle voi. Kuullota paprikaa ja sipuleita noin 5 minuuttia.

3. Huuhtele linssit ja pavut ja laita ne pannulle.

4. Laita tomaattimurska pannulle, ja anna seoksen muhia noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

5. Lisää kastikkeeseen juustoraaste. Lisää noin desilitra vettä kastikkeeseen.

6. Laita maun mukaan suolaa ja pippuria sekä lisää muut mausteet. Vinkki: Jos haluat, voit laittaa kastikkeeseen chiliä potkua antamaan.

7. Tarjoile riisin kanssa.

Suklaakuppikakut

2 dl vehnäjauhoja

1,25 dl kaakaota

0,5 tl soodaa

0,5 tl leivinjauhetta

0,25 tl vaniljasokeria

100 g voita

1,25 dl sokeria

2 munaa

1,5 dl kermaviiliä

(1–2 tl maitoa)

1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään.

2. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat seokseen yksi kerrallaan.

3. Lisää kolmasosa jauhosekoituksesta. Lisää kermaviiliä ja jauhoja vuorotellen ja sekoita. Jätä kuitenkin viimeiseksi sekoitettavaksi jauhoja. Jos taikina tuntuu liian kovalta, lisää vähän maitoa.

4. Annostele massa vuokiin. Täytä vain noin kaksi kolmasosaa vuoasta. Paista kuppikakkuja noin 15–20 minuuttia.

5. Jäähdytä ja kuorruta.

Kuorrute:

5 dl kuohukermaa

145 g maitosuklaata

200 g tuorejuustoa

1. Vatkaa kerma ja lisää siihen tuorejuusto.

2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa 30 sekunnin välein sekoittaen.

3. Vatkaa hieman jäähtynyt suklaa kerma-juustoseokseen.

4. Pursota seos kuppikakkujen päälle. Halutessasi voit laittaa kuppikakun päälle koristeeksi marianne- tai turkinpippurirouhetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.