Mustavalkoinen kookas lintu juoksutti harrastajia Vääksyyn – osoittautui lähitarhasta karanneeksi, toinen yksilö vielä kateissa

Myskisorsa on kookas sorsalintu, jota tavataan luonnonvaraisena vain Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Meksikossa. Eero Lindén

Sohvi Auvinen

Päijät-Hämeen lintuharrastajat saivat perjantaina tiedon harvinaisesta lintuhavainnosta: Vääksyyn oli ilmestynyt myskisorsa. Myskisorsaa tavataan luonnonvaraisena vain Meksikossa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Lintuyllätys kuitenkin vesittyi nopeasti, kun paljastui, että kyseinen yksilö oli karkuteillä läheisestä lintutarhasta parin kilometrin päästä.

Yksi paikalle saapuneista oli Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen retkivastaava Paavo Posti. Hän ehti tovereineen jo varoittaa Heinolan lintutarhaa myskisorsan tuomisesta. Mukana oli haavi linnun pyydystämistä varten.

– Myskisorsan havaitsivat lähellä olleet EL-Korin työntekijät, jotka ilmoittivat havainnoistaan Tapani Saimovaaralle, Posti kertoo. Saimovaara on lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Paikalle ehätti kymmenkunta lintuharrastajaa, kunnes kävi ilmi, että lintu on kotoisin lähistöltä.

– Olimme myskisorsahavainnon saadessamme matkalla Kalkkisiin, kun käännyimme takaisin kohti Vääksyä. Täytyy kotimatkalla ajella Vesivehmaan kautta, ettei tule hukkareissua, Posti naureskeli.

Toinen lintu vielä karkuteillä

Karkuteillä olleen myskisorsan omistaja, vääksyläinen LauraJokela oli helpottunut saadessaan linnun takaisin kotiin. Perheellä on lemmikkeinä useampia myskiankkoja sekä muita lintuja, kuten riikiinkukkoja, kalkkunoita ja papukaijoja. Jokelan mukaan kateissa on kuitenkin vielä yksi myskisorsa, joka oli oletettavasti karannut samaan aikaan perjantaina kiinni saadun yksilön kanssa.

Hän arvelee, että linnut ovat päässeet karkuun jo torstai-iltana, sillä havainto perjantaina kiinni saadusta yksilöstä oli tehty EL-Korin pihassa jo aamukahdeksan aikaan. Jokelan mukaan hän oli päästänyt linnut sisätiloista pihalle perjantaina vasta noin kello 10 aikaan.

Myskisorsan nokassa on pieni kyhmy. Eero Lindén

Syytä siihen, miksi linnut olivat karanneet pihapiiristä, Jokela voi vain arvailla.

- Linnut ovat meillä pihalla, ja ne ovat hyvin reviiritietoisia. Yleensä ne pysyvät vain omalla alueellaan. Joulukuussa pihamme läheisyydessä kävi kettu, josta säikähtäneenä yksi ankka lähti karkuteille. Ehkä kyseessä oli taas kettu, Jokela arvuutteli.

Yleinen tarhalintuna

Myskisorsa on kookas sorsalintu ja painaa keskimäärin 2–3 kiloa. Se on väriltään mustavalkoinen. Sen nokka kyhmyineen ja mahdollinen pieni heltta ovat punertavat ja pyrstö pitkä.

Myskiankkoja tarhataan ympäri maailmaa lihantuotantoon ja puistolammikoiden koristeeksi.

Juttua päivitetty Laura Jokelan kommenteilla 24.1. klo 20.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.