Arvio: Lahtelaisen käsityömestarin uutuuskirja opastaa Suomen vanhimman neuloksen salaisuuksiin

Keskiajan vaatetukseen erikoistunut käsityömestari Mervi Pasanen on tehnyt kirjan neulakinnastekniikasta.

Kaisa Hako

Lämpimät tervetulotoivotukset tälle kirjalle, jota voi sanoa kulttuuriteoksi. Käsityökirjojen vyörystä on puuttunut nykyaikainen suomalainen perusteos neulakinnastekniikasta, joka on sentään vanhin tunnettu tapa tehdä neulosta - paljon vanhempi kuin virkkaus tai neulominen. Tekniikka tunnettiin Suomessakin jo rautakaudella. Perinne on joillakin paikkakunnilla säilynyt katkeamattomana nykyaikaan asti, ja 2000-luvun käsityöbuumi on herättänyt uusien harrastajien kiinnostuksen.

Uutuuskirjan tekijä Mervi Pasanen on lahtelainen keskiajan vaatetukseen erikoistunut käsityömestari ja Etelä-Suomen Sanomien toimittaja. Ennen tätä Pasanen on tehnyt muun muassa keskiajan keittokirjan sekä lautanauhakirjan.

Neulakinnastekniikassa ei ole kyse vain kintaiden teosta. ”Maailma on avoin yhdelle neulalle”, Pasanen kirjoittaa. Suurella litteällä neulalla tehty eläväinen neulospinta sopii myös sukkiin, päähineisiin ja huiveihin - mitä nyt mieleen vain juolahtaa. Kudos on tiivistä ja lämmintä, eikä se purkaudu langasta vetämällä.

Erilaisia neulakinnaspistoja tunnetaan yli sata. Tässä kirjassa keskitytään tunnetuimpiin suomalaisiin pistoihin ja niiden variaatioihin. Mallit ovat tätä päivää, mutta rikkaan käsityöperinteen juuret ovat niissä läsnä.

Pasanen maustaa töitä raidoittamalla, kirjomalla tai vaikkapa lautanauhoin. Myös modernit liukuvärjätyt langat toimivat mukavasti. Erityisen vivahteikasta jälkeä syntyy kasvivärjätyillä langoilla.

Tunnelmallisesti kuvitetusta ja selväjärkisin työohjein varustetusta kirjasta huokuu kunnioitus ikiaikaista perinnettä kohtaan sekä intohimo siirtää se elävänä seuraaville sukupolville.

Kirjailija on tavattavissa ensi viikonlopun Kätevä & Tekevä -messuilla Hollolan keskiaikaseuran osastolla. Luvassa on käsityönäytöksiä.

Mervi Pasanen: Yhdellä neulalla. Neulakinnastekniikka tutuksi. Moreeni 2015, 135 s.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä nyt
 2. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 3. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 4. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 8. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 9. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 10. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 11. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 13. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 14. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta
 15. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.