Kätkytkuolemien mysteeri ratkeamassa: Tutkijat löysivät syyn tapausten taustalta

Kätkytkuolemalla tarkoitetaan alle yksivuotiaan lapsen selittämätöntä kuolemaa.

Kätkytkuolemat ovat Suomessa varsin harvinaisia. Selällään nukuttamisen tiedetään vähentävän kuolemia merkittävästi. Timo Mustalampi

Iida Tiihonen

Australialaistutkijat ovat todennäköisesti löytäneet syyn vauvojen kätkytkuolemiin.

Pienten lasten selittämättömiin kuolemiin ei ole ennen löydetty biologista syytä, siksi tutkijoiden löytöä pidetään merkittävänä. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa The Sydney Morning Herald ja The Guardian.

Sydneyssa sijaitsevan Royal Alexandra -sairaalan aivotutkijat havaitsivat, että kätkytkuolemien taustalla on oreksiini-nimisen hormonin matala taso. Oreksiini on neuropeptidi, jota hypotalamus tuottaa. Oreksiini auttaa sekä aikuisia että lapsia heräämään, jos hengitys katkeilee kesken unen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 30 vauvaa, jotka olivat kuolleet selittämättömästi nukkuessaan. Havaittiin, että kätkytkuoleman kokeneiden vauvojen aivoissa oli normaaleihin vauvoihin verrattuna 20 prosenttia vähemmän oreksiinia.

Kaikilla kuolleilla vauvoilla oreksiinitasot eivät olleet yhtä matalalla, mutta ne olivat kuitenkin vertailuryhmän keskiarvojen alapuolella.

- Tämä näyttää osoittavan, että näiden (kuolleiden) vauvojen aivoissa viesti, joka sanoo, että vauvan pitäisi herätä unestaan, ei ole mennyt läpi, tutkija Rita Machaalani selittää tutkimustulosta The Guardianille.

Löytö on herättänyt toiveet siitä, että tulevaisuudessa riskitapaukset voitaisiin seuloa ja näin vähentää kätkytkuolemia. Tutkijan mukaan seulontaan on kuitenkin vielä matkaa. Hänen mukaan tutkimus on vasta "jäävuoren huippu" ja seulonta voi olla mahdollista vasta 10-15 vuoden päästä.

Kätkytkuolemalla tarkoitetaan alle yksivuotiaan odottamatonta kuolemaa, jolle ei löydetä selitystä. Kätkytkuolemien esiintyvyys on suurin 2-4 kuukauden iässä.

Lähteet: The Sydney Morning Herald, The Guardian, Duodecim

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.