Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahtelaiskeksintö nousuhormielementti leviää hitaasti taloyhtiöihin

Lahtelainen Asor oy kehitti kolmisen vuotta sitten uuden menetelmän kerrostalojen putkiremontteihin. Nousuhormielementti tehdään valmiiksi tehtaalla, ja siihen on asennettu lämpö-, käyttövesi- ja viemäriputket sekä WC-istuimen kiinnitys- ja käyttöjärjestelmät. Elementti asennetaan kohteessa vesieristyksen päälle.

Nousuhormielementtejä on asennettu kerrostaloihin muun muassa Lahden Möysässä ja Ahtialassa sekä Hollolassa ja Tampereella sijaitseviin kohteisiin. Sami Hämäläinen Asor oy:n myynnistä kertoo, että isot suunnittelutoimistot ovat olleet kiinnostuneempia nousuhormielementistä kuin pienet. Isoissa toimistoissa ollaan valmiimpia kokeilemaan uusia juttuja.

- Elementtejä myydään tällä hetkellä 500 vuodessa, mutta tavoite on tuhannessa, Hämäläinen kertoo.

Elementin hinta on pudonnut lanseerauksen jälkeen kysynnän vuoksi kymmenellä prosentilla. Yksi elementti maksaa 1 800 euroa.

Valmistajayrityksen mukaan elementti vähentää tarvetta avata tai purkaa vanhoja rakenteita ja voidaan asentaa jopa alle kahdessa tunnissa. Rakennusinsinööri Sami Kemppainen Rakennustoimisto SPT:ltä sanoo, ettei todellisuus ole aivan näin ruusuinen.

- Uudiskohteissa ja elementtirakenteisissa kerrostaloissa ratkaisu toimii hyvin, koska putkilinjat kulkevat pystysuorassa. Vanhemmissa kerrostaloissa näin ei yleensä ole, joten elementin asennus vaatii oman pähkäilynsä ja työtuntinsa, Kemppainen sanoo.

Elementin käyttöä rajoittaa hänen mukaansa myös se, että työntekijät pitää erikseen kouluttaa asennustöitä varten.

Sami Hämäläisen mukaan Päijät-Hämeessä on koulutettu jo toistakymmentä ryhmää putkimiehiä, ja lisäksi yrityksellä on osaava asennustuki.

- Elementti joustaa hyvin, eli en allekirjoita väitettä, ettei sitä voisi asentaa vanhoihin taloihin. Ainoa rajoite on 1940-luvulla tehtyjen tai sitä vanhempien talojen lattiarakenteessa - niiden rakenteessa voi tulla vastaan sellaisia yllätyksiä, ettei elementtiä suositella, hän sanoo.

Rakennustöiden valvoja Arto Taavila Talokeskus Yhtiöt oy:stä arvioi, että elementtikeksintö valitaan noin kahteen kohteeseen kymmenestä. Elementin etuna hän pitää irrotettavaa kantta, joka mahdollistaa nopeat korjaustoimenpiteet, jos ongelmia ilmenee.

- Rakennusala on luonteeltaan sellainen, että kaikki uudet asiat etenevät täällä hirveän hitaasti. Myös kohteen suunnittelijan mieltymykset vaikuttavat materiaalihankintoihin, Taavila sanoo.

Kemppaisen mielestä nousuhormielementti ei tule rakennuttajalle ratkaisevasti edullisemmaksi kuin perinteinen putkiremontti, mutta elementillä on etunsakin:

- Putkimiesten aikaa se säästää kyllä, ja asukkaan on helpompi siivota wc.