Kolumni: Kotibileiden draaman kaari pähkinänkuoressa

Anna Näveri

Tänään on pääpäivä! Tai niinhän sitä sinkku ajattelee innoissaan perjantaisin ennen kotibileitä. Syksy on kotibileiden sesonkia, koska ulkona on liian kylmä viettää iltaa. Kotipippalot ovat mielestäni myös paras tapa löytää vipinää, vaikka vipinän kiikarointia ei ääneen myönnetä.

Mitä suuremmat toiveet, sitä suuremmaksi kasvaa uhka, että bileet kääntyvät tragediaksi: lähdetään soitellen sotaan ja tullaan nöyränä kotiin. Traaginen draaman kaari kulkee näin:

Näytös alkaa päähenkilön ja tämän päämäärien esittelystä. Alussa bileiden järjestäjä suunnittelee täydellistä menua, haaveilee vipinästä ja etsii kuumeisesti raikkaan boolin ohjetta.

Päähenkilön tavoitteiden tielle tulee esteitä, kun kiikaroitu vipinävieras peruu osallistumisensa. Bileiden onnistuminen on uhattuna. Pettymyksessä kauppareissu jää viimetinkaan. Kiireessä järjestäjä tajuaa, että sushin valmistukseen ei oikeasti edes ole aikaa tai rahaa. Kompromissina kaupasta tarttuu mukaan sipsejä ja keksejä. Kiireessä koko booli unohtuu.

Ensimmäinen vieras saapuu etuajassa ja istuu kiusaantuneena sohvan perimmäiseen nurkkaan. Kumpikaan ei kehtaa valita musiikkia tai syödä sipsejä - vielä. Vieras juo ainoaa juomaansa tarkoituksellisen hitain kulauksin, koska yhteisiä puheenaiheita ei ole. Vieras pettyy, sillä luvattua boolimaljaa ei näy missään. Televisiosta olisi tullut hyvä elokuva. Päähenkilön paineet kasvavat.

Parin tunnin päästä tunnelma notkistuu. Vieraita on saapunut kymmenkunta, joista joku keksii tietovisan ja juttu alkaa luistaa. Päähenkilö saa uuden mahdollisuuden kääntää ilta voitoksi, sillä muutama vieras kutsuu kaverinsa paikalle. Vipinälle on vielä mahdollisuus.

Notkistunut tunnelma kiristyy, kun koittaa aika siirtyä baariin. Vaaditaan miltei diplomaatin taitoja, jotta päästään yhteisymmärrykseen sopivasta jatkopaikasta. Taksi odottaa jo pihalla, mutta hilpeäksi heittäytynyt bileväki on vaikea saada sen penkeille. Viime metreillä joku kieltäytyy maksamasta kyydistä ja päättää kävellä baariin. Kieltäytyjä ei koskaan ilmesty baariin, hänet kirjoitetaan illan tarinasta ulos.

Porukka on tässä vaiheessa hajonnut, niin kuin kaikki ennalta salaa tiesivät. Baarissa hajoavat myös yhteiset puheenaiheet ja kotona bongattu uusi mielitietty karkaa baarin syövereihin. Draaman kaari kääntyy äkkisyöksyyn: Baarimikko myy drinkin, jonka hinnan ostaja tajuaa vasta, kun juoma on jo kädessä. Tanssilattialla on tungos. Lopulta päähenkilö poistuu kohtauksesta pitserian kautta kotiin.

Päähenkilö kävelee yksin kotiin, kurkistaa Facebookiin ja käy lopulta nukkumaan. Voi pettymysten pettymys.

Aamulla herätessä pettymys hälvenee, kun päähenkilö muistelee illan parhaita vitsejä ja tietovisaa. Vipinästä viis, taas on syvennetty ystävyyttä jo olemassa olleiden kavereiden kanssa. Tekstarilla lähtee kaverille kiitos illasta.

Päähenkilö päättää myös olla koskaan ostamatta sitä kallista drinkkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.