Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Oletko sinä punainen vai vihreä ihminen? Ruotsalaiskirjailija Thomas Erikson suututti psykologit kirjallaan Idiootit ympärilläni

Yksi räjähtää nauruun, toinen valahtaa kalpeaksi ja vakavoituu. Näin voisi kuvailla ihmisten ensireaktioita, kun heille näyttää ruotsalaisen kirjailija Thomas Eriksonin uutuusteoksen kantta. Kirjan nimi on Idiootit ympärilläni.

Kirjan idea pohjautuu jo 20 vuotta käytössä olleisiin IPU-instituutin profiilianalyyseihin. IPU on lyhenne sanoista Institutet för Personlig Utveckling, suomeksi Henkilökohtaisen kehityksen instituutti. Mahdollista vain Ruotsissa?

Ruotsalaiset rakastavat keskustelemista, joten on luonnollista, että siellä on Henkilökohtaisen kehityksen instituutti, ja kirjailija, joka tekee kirjan siitä, miten voisimme tulla työpaikoilla paremmin toimeen keskenämme.

Tapasimme kirjailijan ja kysyimme, mistä oikein on kyse.

Kirjan perusteesi on, ettei ole olemassa idiootteja, on vain erilaisia ihmisiä. Väitätkö tosissasi, ettet tunne yhtään idioottia?

(hytkyy naurusta) Kyllä niitä idioottejakin on, mutta ehkä vähemmän, kuin luulemme. Kirjan idea on siinä, että tutustumalla erilaisiin ihmistyyppeihin ymmärrämme heidän vain toimivan eri tavalla kuin me itse. Eli he eivät välttämättä ole idiootteja.

Kirjassa esitellään neljä erilaista persoonallisuutta, punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Teosta lukiessa tulee tunne, ettei kukaan esimerkiksi työkavereista ole selvästi vain tietyn värinen ihminen. Kuinka hyvin kirjan oppeja voi soveltaa, jos suurin osa ihmisistä on sekavärisiä?

Kun uskoo löytäneensä toisen päävärin, voi soveltaa kirjani oppeja sen mukaan. Ensin pitää kuitenkin tuntea itsensä ja omat käyttäytymismallinsa, ja hallita väriteorian perusteet. Minulle on sanottu, että herranen aika, tässähän menee viisi vuotta oppia kaikki mitä kirjassa kerrotaan. Kannattaa ajatella asiaa niin, että miksei oppisi edes vähän lisää sen viiden vuoden aikana, koska me kaikki joka tapauksessa vanhenemme.

Tullakseen toimeen erilaisten ihmisten kanssa pitäisi olla aina loputtoman kärsivällinen ja ymmärtäväinen. Onko tähän oikeasti joku pystynyt?

Tilannetta pitää yrittää lukea. Ja sopeutua. Työporukan kanssa voi yrittää neuvotella, josko kaikki voisivat tulla toisiaan vastaan puoliväliin. Ei kenenkään oleteta pystyvän taittamaan koko matkaa kerralla.

- Olen puhunut tästä asiasta jo 20 vuotta, mutten ole itsekään vielä valmis. Olin jokin aika sitten bisnesneuvottelussa, ja kuvittelin puhuvani punaisen tyypin kanssa. Kohtelin häntä hyvin päättäväisesti, haastoin rajusti ja olin suoraviivainen. Kävikin ilmi, että hän oli keltainen ihmistyyppi, joka vain yritti opetella jämäkkyyttä ja päätöksentekoa. Se neuvottelu ei mennyt kovin hyvin.

Suomessa mentaalivalmentaja Melina Niemi sovelsi jääkiekon pelaajiin vastaavaa värianalyysiä, ja nuorten MM-jääkiekkojoukkueet voittivat kultaa vuosina 2014 ja 2016. Melin kertoi taannoin Ylen haastattelussa, että vuoden 2016 joukkueessa oli paljon kaikkia värejä, mikä teki heistä vaikeita johdettavia - jokainen kun innostuu eri asioista, ja jokaisen paineensietokyky on erilainen. Mitä mieltä olet tästä?

Tämä on esimieskysymys. Paras esimies on sellainen, joka tunnistaa eri persoonallisuustyypit ja osaa nostaa esiin jokaisen parhaita piirteitä ja pehmentää niitä huonompia ominaisuuksia yhteentörmäysten välttämiseksi.

- Tämä on myös sukupuolikysymys - punaisen miehen suorasanaisuutta pidetään rohkeutena, kun samanlainen puhe naiselta leimaa tämän hankalaksi akaksi. Se on hyvin valitettavaa.

Minkä väriset persoonallisyystyypit tulevat keskenään parhaiten toimeen?

Punaisten ympärillä on eniten idiootteja. Toisin sanoen heidän mielestään asia on näin. Punaisten voi olla vaikea ymmärtää vihreiden hitautta ja keltaisten jatkuvaa puhumista ja huomiohakuisuutta, koska punainen on tottunut toimintaan ja tulosten tekemiseen.

- Ryhmä toimii kaikkein parhaiten, jos siinä on jokaista värityyppiä mukana. En arvota mitään väriä toista paremmaksi. Kaikkia voi oppia ymmärtämään.

Miksi teit Idiootit ympärilläni juuri nyt?

Kirjoitan romaaneja, joissa päähenkilö auttaa poliisia ratkaisemaan rikoksia tämän värianalyysin avulla. Sain lukijoilta niin paljon kysymyksiä siitä, miten kirjojeni hahmon käyttämistä metodeista voisi oppia lisää, että päätin kirjoittaa aiheesta erikseen kirjan. Olen ammatiltani konsultti, joka kirjoittaa harrastuksekseen, ja kaikki materiaali oli päässäni valmiina. Piti vain löytää aikaa kirjoittaa.

Kenelle kirja on tehty?

Kirja on suunniteltu työkaluksi työelämään. Ainoastaan erakko ei tarvitse näitä oppeja, kaikki muut voivat hyötyä näistä. Käyttämäni jaottelu ei ole maakohtainen, vaan jokaisessa kulttuurissa on punaisia, keltaisia, vihreitä ja sinisiä henkilöitä. Voi sanoa, että esimerkiksi ruotsalaisessa kulttuurissa on ehkä enemmän puheliaita keltaisia ihmisiä, ja suomalaisessa harkitsevaisia sinisiä tai mukavia ja turvallisuushakuisia vihreitä. Mutta yksilötasolla meissä kaikissa on vähintään kahta väriä. Usein kolmeakin.

- Vain viisi prosenttia maailman ihmisistä edustaa vain yhtä väriä, ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Noin yleisesti ihmiset ovat monimutkaisia, erilaisia ja vaikeitakin. Mutta heitä voi harjoitella ymmärtämään.

Kirjaasi on myyty Ruotsissa muutamassa kuukaudessa jo 70 000 kappaletta. Onko joku suuttunut kirjan nimestä?

On. Jotkut eivät ole ymmärtäneet kirjan nimen olevan sarkasmia. Kirjassa on ylipäätään paljon huumoria. Mutta moni on nauranutkin kirjan tittelille.

- Psykologit suuttuivat koko kirjalle. Heidän mielestään kirjani edustaa kyökkipsykologiaa. En ole kuitenkaan koskaan väittänyt olevani psykologi. Olen vain perehtynyt käyttäytymistieteisiin.

Kun psykologilta kysyy, mitä kello on, hän vastaa: Mitä haluaisit sen olevan? Itse uskon toiminnallisiin harjoitteisiin oppimisessa.

Mikä värityyppi olet itse?

En kerro sitä kirjassa… mutta olen punainen, sininen ja keltainen. Tuleva vaimoni on ehta punainen, mutta hän on niin sinut itsensä kanssa, ettei se haittaa. Ehkä.