Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ompelija teki boleroita kivimiehille "kolme päivää kellon ympäri"

Vihtiläinen yrittäjä Mari Hennola sai viime viikolla poikkeuksellisen työkeikan. Hennola oli mukana Helsingissä ompelemassa Helsingin rautatieaseman pääovien Lyhdynkantajat-patsaille Käärijä-boleroita.

Maanantaina paikoilleen asetetut bolerot tilasi VR. Hankkeen käytännön vetäjäksi tuli helsinkiläinen huipputason ompelija ja vaatteidentekijä Aija Nurminen.

– Kun opiskelin aikoinaan ompelijaksi Nummelassa, olin työharjoittelussa Helsingissä Aija Nurmisen yrityksessä. Olemme sen jälkeen tehneet jonkin verran yhteistyötä ja kun Aija soitti tästä bolerohankkeesta, lähdin ilomielin auttamaan, kertoo Hennola.

Kaikkiaan töissä Nurmisen yrityksen työhuoneessa oli neljä ompelijaa ja tahti oli tiukka.

– Työssä oli todella kiire. Kankaat oltiin saatu tiistaina iltapäivänä ja valmista piti olla maanantaina aamuseitsemältä. Minä olin töissä kolmena päivänä kellon ympäri, kertoo Hennola.

Aija Nurminen huolehti kaavaamisesta ja leikkaamisesta. Vihreää kangasta tarvittiin yli 50 metriä.

–  Se on aika paljon ja saimme niin ohutta kangasta, että sitä tarvittiin kaksi kerrosta, kertoo Hennola.

Lyhdynkantajat-patsaita on neljä. Kivikäsien ranteiden ympärimitta on 110 senttimetriä ja hihankin pituus on 3,5 metriä. Lyhdynkantajien valtavat hauislihakset osoittautuivat haasteeksi.

– Patsaiden käsivarret ovat kiinni vartalossa, joten boleroa ei voinut pukea niiden ympärille, vaan se on tavallaan kaapu. Aijalla oli siinä miettimistä, miten bolero saadaan kiinnitettyä, kertoo Hannola.

Yllätyksiä tuottivat myös lampuista vedetyt ohuet sähköjohdot.

– Patsaat ovat 13 metrin korkeudessa, joten ei Aija päässyt etukäteen tutkimaan, miten johdot menevät.

Hennola ei ollut enää mukana maanantaina, kun bolerot asetettiin paikoilleen.

Aija Nurmisen mukaan bolerojen tekoon kului kaikkiaan yhteensä noin 200 työntuntia, joista hän teki 110. Mari Hennolan osuus oli Nurmisen mukaan 40 tuntia.

Emil Wikströmin suunnittelemat veistokset valmistuivat vuonna 1914. Veistosryhmä koostuu neljästä graniittisesta mieshahmosta, jotka kannattelevat pallolamppuja. Hahmoilla on lihaksikas ylävartalo, mutta niiden alaosana on kuvioitu pylväselementti. Hahmojen mallina oli tiettävästi 1800-luvun lopulla syntynyt torppari Jalmari Lehtinen. Graniittifiguurit on todennäköisesti tehty hankolaisessa Ab Granit Oy:ssä.