Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Näin paljon Käärijän 3-minuuttista lavashow'ta on treenattu – Esitys paranee koko ajan, kertoo tanssija Katri Mäkinen Liverpoolista

Käärijän ja neljän tanssijan Cha Cha Cha pärähtää soimaan lauantaina Englannin Liverpoolissa Euroviisujen finaalissa. Tanssijaryhmään kuuluva helsinkiläinen Katri Mäkinen kertoo paikan päältä, että melko jämptisti kolmen minuutin mittaista esitystä on harjoiteltu ja hiottu noin parikymmentä tuntia jo pelkästään vapun jälkeen.

– Viime viikolla oli esimerkiksi kahdet lavaharjoitukset, kolmet tanssijoiden omat treenit ja maanantaina pelkästään kolmet lavaharjoitukset, joista viimeiseen pääsi yleisöäkin. Kyllä tätä harjoiteltu on!

Tanssijat ja Käärijä eli Jere Pöyhönen lähtivät Suomesta reissuun vappuaattona. Ensimmäiset harjoitukset pidettiin vappupäivänä. Nopealla matematiikalla harjoituksia on ennen tiistai-illan ensimmäistä välierää tullut yli kymmenen. Kolmen minuutin mittainen esitys käydään tiukalla seulalla läpi, ja myös kamerat pitää huomioida lopputuloksessa.

– Vappupäivän jälkeen on harjoiteltu joka päivä, paitsi viime lauantaina ei taidettu tanssia lainkaan.

Mäkisen kavereina tuotannossa tanssimassa ovat Etel Röhr, Matti Myllyaho ja Jesse Wijnans.

Mäkinen soittaa alkuviikosta paikan päältä suoraan pukuharjoituksen jälkeen. Tämä tarkoittaa harjoitusta, jossa Käärijä ja tanssijat ovat vetäneet kolmen minuutin esityksen läpi esiintymisasujen kanssa. Se on erilaista kuin treenivaatteissa siitäkin syystä, että Käärijä käyttää lavalla painavia maihinnousukenkiä. Tanssijoilla on taas hiuksissa lakkaa niin paljon, että ne käytännössä kolisevat liikkeessä.

Adrenaliini on korkealla ja hiki pinnassa, mutta hymy herkässä.

– Hyvä että harjoitellaan, esitys paranee koko ajan. Viime viikolla oli pieniä vastoinkäymisiä, mutta siksi harjoittelemme että ne jäävät pois, Katri sanoo rauhallisesti.

Paikan päällä fiilis on ollut koko ajan kohdallaan. Sen on tanssijan mukaan havainnut selvästi, että Suomi on tänä keväänä ennakkosuosikkien joukossa.

– Täällähän on ihan mahtava tunnelma. Sunnuntaina tuotanto kävi läpi muutaman sadan metrin mittaisen turkoosin maton, jonka kaikki esiintyjät kulkevat läpi. Siinä voi tehdä sitten esimerkiksi haastatteluja, ja meillä tähän maton kulkemiseen meni kolme ja puoli tuntia.

Tuotanto ilahdutti valokuvaajia myös tekemällä esityksestä tutun possujunan.

On finaaliviikko, eikä voitto haittaisi meitä ollenkaan.

Katri Mäkinen

Katri Mäkinen on kokenut pitkän linjan tanssija ja koreografi, joka on nähty muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman vakiotanssijoiden joukossa. Euroviisuja hän ei ole aiemmin kokenut.

– Totta tosiaan, olen nyt ensimmäistä kertaa Euroviisuissa. Koreografi Reija Väre kysyi mukaan. Minun piti olla alkujaan enemmänkin suunnittelupuolella, mutta nyt sitten olen mukana myös tanssimassa. Tämä on todella hieno kokemus – näilläkin vuosilla, Katri nauraa.

Esitys tarjoaa kokeneellekin tanssin ammattilaiselle myös haasteita. Selkein haaste on siinä, että kyse on nopeatempoisesta kappaleesta, johon on lähtökohtaisesti vaikeaa saada nopeita liikkeitä varsinkin niin, että ne sopivat rytmiin. Koreografiaan on saatu mahtumaan siitäkin huolimatta nopeita ja näyttäviä liikkeitä, heittoja ja jopa akrobatiaakin.

– Jere on tosi hyvä liideri [johtaja] tässä porukassa ja meillä on ollut todella hauskaa. Se auttaa, koska esitys on hyvin haastava, sillä biisi on niin nopea. Tanssiliikkeet suhteessa musiikkiin vaativat paljon harjoittelua. Sitten on huomioitava sekin, että me tanssijat olemme kiinni niissä hihnoissa koko ajan. Suunnittelua tämä tosiaan vaatii, mutta on ilo olla mukana tässä delegaatiossa, Katri kertoo.

Euroviisujen viimeinen viikko on alkanut. Se näkyy ja tuntuu.

– Peli on nyt alkanut! On finaaliviikko, eikä voitto haittaisi meitä ollenkaan.