Vieherakentajan mukaan sameissa vesissä kuhalle toimivat luomu- ja vahvat ärsykevärit.
Kalastuskausi on alkamassa, ja vapaa-ajankalastajat valikoivat pakkiinsa ottivieheitä.
Mäntsälässä asuva Marko Palkeinen on laskenut veneensä jo muutamaan otteeseen lähitienoon järville. Hän heittelee ja uistelee välineillä, jotka hän on itse suunnitellut ja valmistanut.
Osa niistä on päätynyt tuotantoon ja Fin Custom Luresin verkkokauppaan, joka on saanut jalansijaa myös ulkomailla.
– Vieheitäni myydään muun muassa Italiassa ja Ruotsissa, hän kertoo.
Palkeinen muutti kaksi vuotta sitten perheineen Helsingistä Mäntsälään.
– Viimeinen sinetti omakotitalon ostopäätökselle oli se, että ulkorakennukseen sain tilat vieheiden rakentamista ja verkkokaupan pyörittämistä varten, hän virnistää.
Tällä hetkellä puolet ajasta menee rakennusfirman ja puolet kalastusfirman pyörittämiseen.
– Tavoite on, että lähivuosina voin keskittyä pelkästään vieheisiin.
Kuha liikkuu näin keväällä pohjavedessä.
Hän alkoi jo vuosia sitten kehitellä kalastusvälineitä omiin tarpeisiinsa. Ne herättivät kiinnostusta laajemminkin harrastajien keskuudessa.
Varsinainen läpimurto tuli niin sanotusta yhdistelmävieheestä, joka koostuu henkarimaisesta runkorakenteesta, lipoista ja koukuista. Ahvenelle ja hauelle tarkoitetun vieheen esikuva on amerikkalainen spinnerbaits.
– Kehittelimme omaa tuotetta haukiopas Mika Vornasen kanssa. Lukemattomien versioiden ja testaamisten jälkeen löysimme vieheen, joka lentää pitkälle, ui hyvin ja on kestävä.
Erikoisuutena on kiinteän koukun sijaan nivel, jossa koukun voi vaihtaa.
Oman kehittelytyön tuloksena syntyi monipuolisempi versio niinikään amerikkalaisesta chatterbaitsista.
– Kalastaja voi muokata näitä vieheitä mieleisekseen, sillä koukut ja alushameet ovat vaihdettavissa. Vieheeseen voi liittää esimerkiksi painoja ja jigejä. Modulaarisuus on vieheille erikoinen ominaisuus.
Palkeinen valmistaa käsityönä uutuutena myös jigejä ahvenelle ja kuhalle. Markkinoilla olevien jigien malli, koko ja pyrstön muoto ei ollut hänen mielestään optimaalinen.
– Vuolin puusta mieleisen aihion, josta tehtiin muotti. Valan siihen jigejä, jotka ruiskumaalaan itse, hän kertoo.
Marko Palkeinen oli maaliskuussa Ruotsin suurimmilla kalastusalan messuilla esittelemässä ja myymässä tuotteitaan. Harva käsityöläinen on saanut aiemmin tuotteitaan Ruotsin messuille.
Isojen viehevalmistajien lisäksi Suomessa on puolensataa pientä toimijaa, joiden haasteena on usein näkyvyyden saaminen tuotteilleen.
– Halusin tehdä asialle jotain ja perustin oman tuotebrändin lisäksi Fin Custom Lures -yrityksen. Sen verkkokaupassa niin pienet kuin isotkin käsityötoimijat saavat näkyvyyttä ulkomaita myöten. Tavoitteena on saada tänä vuonna mukaan parikymmentä suomalaista käsityönä vieheitä valmistavaa toimijaa. Verkkokaupasta vastaa vaimoni Noora, joka on muutenkin tärkeä tukipilari yrityksessä.
Tuusulanjärvellä lasketaan vesille toukokuun alussa ensimmäisiä veneitä.
Samalla kuhanuistelijat lähtevät liikkeelle.
Minkälaisia värejä vieherakentaja suosittelee kalojen houkutteluun sameavetisellä järvellä?
– Kuhalle toimivat sekä luomu- että ärsykevärit. Harmaa jigi muistuttaa syöttikalaa. Pinkki ja oranssi herättävät ärsytystä. Kuha liikkuu näin keväällä pohjavedessä. Veden lämmetessä se nousee pintaan, Palkeinen sanoo.