Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

"Mitkään pesuaineet eivät ole turvallisia syötynä" – siivoa näin, jos sinulla on koira kotona, sanoo eläinlääkäri

Eläinlääkäri Katariina Thomson ei usko, että mäntysuopa voisi aiheuttaa koiralle hermosto-oireita. Hän kuitenkin suosittelee, että kaikki kodin pesuaineet nostetaan aina niin korkealle tai säilötään siten, että niihin ei pääse käsiksi lapsi tai koira.

Evidensian eläinlääkäri Katariina Thomson suosittelisi koiratalouteen täysin kemikaalitonta siivousmenetelmää.

Tämä siis tilanteessa, mikäli perheen kotieläimellä on taipumusta nuolla pestyjä pintoja. Kemikaaliton siivous ehkäisisi sen, ettei koira saisi oireita kemikaaleista.

– Hyvälaatuiset mikrokuituiset siivousliinat ovat siivousteholtaan erittäin hyviä, ja perussiivous voidaan niiden avulla suorittaa pelkkää vettä käyttäen. Tällaisessa tapauksessa pinnoille ei jää pesuainejäämiä, hän sanoo.

Koirat ja pesuaineet nousivat puheenaiheeksi aiemmin sosiaalisessa mediassa, kun suomalainen koiranomistaja kertoi, että hänen lemmikkinsä oli saanut neurologisia oireita. Syyksi hän arveli sen, että koira oli nuollut mäntysuopaa.

Thomson korostaa, että kaikissa pesuaineissa piilee riski, mikäli koira nuolee tai syö niitä edes vähäsen. Hän ei kuitenkaan usko siihen, että pieni määrä mäntysuopaa voisi aiheuttaa koiralle hermosto-oireita.

– Mitkään pesuaineet eivät ole turvallisia syötynä tai nieltynä, joten tärkeintä on pitää kemikaalit poissa eläinten ulottuvilta. Etenkin voimakkaasti emäksiset tai happamat tuotteet ovat lähtökohtaisesti aina vaarallisia syötynä tai nieltynä. Usein niissä on turvakorkit, jotka estävät lasta avaamasta tuotetta, mutta isot koirat saattavat onnistua puremaan purkin auki. Se kannattaa myös huomioida, että monet koirat saattavat olla näppäriä avaamaan kaapin ovia, Thomson huomauttaa.

Mitkään pesuaineet eivät ole turvallisia syötynä tai nieltynä, joten tärkeintä on pitää kemikaalit poissa eläinten ulottuvilta.

Katariina Thomson

Millaisia pesuaineita koirataloudessa yleensä kannattaa käyttää?

– Kemikaaleissa on vaaralausekkeet pakkauksessa. Erityisen haitallisissa, kuten esimerkiksi viemärinpuhdistusaineessa tai klooripohjaisissa pesuaineissa, on vaaratekstit ja vaaralausekkeet, jotka osoittavat niiden haitallisuuden asteen. Mikäli pesuaineessa ei ole vaaralausekkeita tai varoitustekstejä, voi ehkä ajatella niiden olevan turvallisempia. Korostan kuitenkin, että mikään pesuaine ei ole turvallinen ja vailla haittoja suuhun laitettuna tai nieltynä, Thomson sanoo.

Pesuaineisiin on määritelty pH-arvo. Se määrittelee liuoksen happamuuden. Thomson huomauttaa, että harva pesuaine on happamuudeltaan täysin neutraali.

– Se johtuu siitä, että pesuaineilla on tietty käyttötarkoitus. Ainetta voidaan tarvita kalkki- tai rasvajäämien poistoon, jolloin niissä on peseviä aineosia eli tensidejä. Toinen vaihtoehto on, että niiden pH on säädetty tietylle tasolle, jolloin niiden teho olisi mahdollisimman hyvä käyttötarkoitukseensa. Yleispuhdistusaineet ovat yleensä heikosti emäksisiä ja niitä usein käytetään pakkauksessa merkittynä käyttölaimennuksena, Thomson kertoo.

Mäntysuopaakaan ei kannata käyttää ensisijaisena vaihtoehtona edes koiran turkin pesuun. Poikkeustapauksena on tassujen pesu tilanteessa, jossa niihin on tarttunut esimerkiksi tiesuolaa. Silloinkin tassut tulee huuhdella vedellä, jotta niihin ei jää suolajäämiä.

Eläinlääkäri on seurannut keskustelua, jota on käyty sosiaalisessa mediassa suomalaisen koiranomistajan mäntysuopapäivityksen seurauksena. Asiaa kommentoi sittemmin suomalainen kemisti, joka kyseenalaisti näkemyksen, että koiran hermosto-oireet olisivat johtuneet nimenomaisesti mäntysuovan syömisestä.

– Olin samaa mieltä kuin kemisti tähän säilöntäaineteoriaan liittyen, hän sanoo.

Thomson kehottaa koiranomistajia kuitenkin varovaisuuteen asiassa.

– Saippualiuoksen syöminen tai nuoleminen ei kuitenkaan ole suotavaa. Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että neurologiset oireet olisivat aiheutuneet tästä nuolemisesta, hän sanoo.

Eniten eläinlääkärin vastaanotolla hoidetaan muunlaisia koirille aiheutuneita terveysvaivoja.

– Tyypillisesti hoidetaan iho-ongelmia ja sitten sellaisia, kun koira ontuu syystä tai toisesta. Mahan ja suolikanavan vaivat ovat myös sellaisia, joita hoidetaan usein.