Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Jokin raapaisi auton pohjaa – sähköauton akustovauriosta lankesi todella kallis lasku

Kunnan ja valtion teillä tienpitäjän vastuuseen saaminen on vaikeaa.

Yrittäjä Teemu Pärnäsen täyssähköauto on urheilumallia ja maavaraltaan matala. Se maksoi lähes 118 000 euroa.

Jyväskylän Rantaväylällä jokin raapaisi auton pohjaa.

– Kuulin kolauksen, mutta jatkoin matkaa, kun auto toimi täysin normaalisti. Päätin varmuuden vuoksi näyttää auton pohjaa ammattilaisille, Pärnänen kertoo.

Huoltoneuvoja Juha Pelkosen mukaan auton alta paljastui suuri vaurio.

– Ajattelimme ensin, että alustan muovisuojien uusinta riittää, mutta akun etureunaan oli tullut iso iskemä. Suojapelti oli painunut sisään ja vioittanut akkurakennetta, Jyväskylän Autotarvikkeen Pelkonen kertoo.

Korjaamolla ryhdyttiin varotoimiin palovaaran takia. Ohjeistuksen mukaisesti auto siirrettiin ulos karanteenialueelle erilleen muista ajoneuvoista. Sitten aloitettiin viiden vuorokauden seuranta.

– Akun lämpötilaa seurataan puolenkymmentä kertaa vuorokaudessa viidestä pisteestä mittaamalla, Pelkonen kertoo.

Vaimo sanoi jo tilausvaiheessa, että noin matalalla autolla et tule pärjäämään. Olisi hyvä kuunnella vaimoa useammin.

Teemu Pärnänen

Täyssähköautossa painava akusto on yleensä pohjassa, jotta painopiste saadaan alas. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että pienikin vaurio sähköauton akkukotelossa voi johtaa hylkäämiseen katsastuksessa ja kalliiseen remonttiin.

– Vähäinenkin lommo voi esimerkiksi tukkia akun jäähdytyskanavia, jolloin tulipalon riski kasvaa. Myös oikosulkujen mahdollisuus on olemassa. Painuma akkukoteloon saattaa tulla esimerkiksi huolimattomasti auratulla tai muuten huonokuntoisella tiellä.

Pärnäsen liikennevahinko on vielä harvinainen. Akusto pitää vaihtaa kokonaan, ja hintaa remontille kertyy noin puolet auton hankintahinnasta eli 57 000 euroa. Auto ei mene lunastukseen.

Vesalainen muistuttaa, että korvausvelvollisuus ratkaistaan aina tapauskohtaisesti.

– Kunnan ja valtion teillä tienpitäjän vastuuseen saaminen on vaikeaa. Se edellyttäisi, että tie ei ole ollut tieluokan edellyttämässä kunnossa. Tulkinnanvaraa lisää se, että tienpitäjällä on aina kohtuullinen aika huolehtia tie ajettavaan kuntoon, Vesalainen sanoo.

Pärnäsen vastuuta arvioitaessa otettiin huomioon, ajoiko hän kelin ja muiden olosuhteiden edellyttämällä varovaisuudella. Korvauspäätös tuli muutamassa tunnissa.

Pelkonen rauhoittelee sähköauton ostajia: akun suojaus riippuu auton mallista. Tässä tapauksessa vaurion laajuuteen vaikutti tavanomaista matalampi maavara.

Pistokehybrideissä akusto puolestaan on usein sijoitettu korkeammalle auton rakenteessa, eikä se silloin ole alttiina vaurioille, jos pohjaan kohdistuu isku.

Pelkonen kertoo koko akuston vaihdon olevan sinänsä perustyötä mekaanikoille. Se kuitenkin vaatii korkeajännitetöiden osaamista.

Pärnäsen haluun hankkia jatkossakin sähköauto karu kokemus ei tuo muutosta. Hän perustelee valintaansa ekologisuudella sekä hyvillä ajo-ominaisuuksilla.

– Uskon meidän olevan matkalla vetyautoon. Vaimo sanoi jo tilausvaiheessa, että noin matalalla autolla et tule pärjäämään. Olisi hyvä kuunnella vaimoa useammin, toteaa Pärnänen.

Vesalaisen mukaan sähköautokanta on vielä niin nuorta, että valtaosalla ensimmäinen määräaikaiskatsastus on vielä tekemättä. Ensimmäisen kerran auto on katsastettava neljän vuoden sisällä käyttöönotosta.

Vesalainen korostaa, että ennen käytetyn sähköauton ostamista auto on syytä käyttää puolueettoman ammattilaisen kuntotarkastuksessa.

– Siinä ei pinnallinen silmäily ja renkaiden potkiminen riitä. Tarkastus nousee arvoon arvaamattomaan, sanoo Vesalainen.