Vanhojen tavaroiden keräily on taitolaji. Tiettyjä esineitä kannattaa ryhtyä keräämään juuri nyt, sillä niiden arvo voi lähivuosina nousta kohisten.
Kysyimme kahdelta vintagealan asiantuntijalta, mitkä esineet muuttuvat jatkossa nykyistä arvokkaammiksi.
Huutokauppa Helanderin meklarilla Mika Sirénillä ja vintageliike Finvint Storen omistajalla Iivari Viilomaalla on keräilijöiden maailmasta vuosien kokemus.
1. Ryijyt ja matot
Jos haluaa sijoittaa esineisiin, joiden arvo vuosien varrella kasvaa, kannattaa pitää silmällä sisustustekstiilejä.
– Esimerkiksi käsinsolmitut matot ovat todennäköisesti sellaisia, jotka ovat vielä suhteellisen edullisia, mutta joiden arvo voi lähivuosina hyvinkin nousta, arvioi meklari Mika Sirén.
Perinteiset ryijyt jakavat tunteita monessa kodissa: vanhemmat suomalaiset ovat nähneet niitä lapsuuskodeissaan, joten he saattavat olla kyllästyneitä ryijyihin. Nuoremmat sukupolvet ajattelevat toisin.
– Esimerkiksi 1960-luvun laaturyijyt ovat jälleen viime vuosina tulleet aiempaa suositummiksi. En usko, että niiden hinta putoaa jatkossakaan, oikeastaan päinvastoin, kertoo puolestaan Iivari Viilomaa.

2. Vanhat kolikot ja setelit
Sirénin mukaan myös vanhat kolikot ja setelit ovat jatkossa erinomaisia sijoituskohteita, mutta niitä hankkivien pitää tuntea numismatiikkaa.
– Vanhat rahat vaativat perehtymistä, mutta se työ kyllä kannattaa. Vastikään myin kolikon, jonka arvo oli 17 000 euroa, kertoo Sirén.
Vanhojen rahojen kunto vaikuttaa yllättävän paljon niiden arvoon. Jos kolikko on kulunut tai seteli revennyt ja taitoksilla, sen hinta on tulevaisuudessakin vain murto-osa hyväkuntoisesta.
3. Tasku- ja rannekellot
Vannoutuneet keräilijät voivat olla kiinnostuneita hyvinkin erikoisista esineistä – esimerkiksi vanhoista mustekynistä sekä tasku- ja rannekelloista.
– Nämä ovat siitä hyviä keräilykohteita, että ne ovat suhteellisen pienikokoisia ja vielä edullisia. Niitä on helppo lähettää matkaan myös postitse. Kellokeräilijöiden kannattaa kuitenkin muistaa, että väärennöksiä liikkuu välillä runsaastikin, ja tuskinpa aitoja Rolexeja löytyy tavallisilta kirpputoreilta, Sirén huomauttaa.
Hänen mukaansa rannekelloille on oma keräilijäkuntansa, mutta nyt kannattaa sijoittaa ennen kaikkea tunnettuihin arvokelloihin, sillä niiden hinnat nousevat mukavasti myös tulevaisuudessa.

4. Vanha lasitavara
Viilomaa puolestaan haluaa nostaa tulevaisuuden hyviksi keräilykohteiksi etenkin 1800-luvun lasitavarat.
– Noin vanhat käsinkoristellut juomalasit ja lasipikarit ovat paitsi kauniita, myös yllättävän edullisia. Niitä saattaa löytää ihan tavallisilta kirpputoreilta yhden kahden euron hintaan, vaikka niiden todellinen arvo olisi satoja euroja, Viilomaa kertoo.
Viilomaan mukaan yli satavuotiaiden lasiesineiden arvo kasvaa tulevaisuudessa melko varmasti, joten niitä kannattaa ryhtyä keräämään juuri nyt.
Uudemmista lasiesineistä muun muassa Helena Tynellin Aurinkopullot muuttuvat jatkossa yhä arvokkaammiksi. Aurinkopullojen jotkut värimuunnokset ovat suurikokoisina jo nyt hyvin harvinaisia.
– Olen viimeisen 15 vuoden aikana tavannut vain yhden tummanvihreän 4/4-kokoisen Aurinkopullon, Viilomaa kertoo.
Nuoret eivät ole innostuneet sota-ajan tavarasta, mutta esimerkiksi muumitavarat kiinnostavat jatkossakin.
Iivari Viilomaa
5. Kunniamerkit ja sota-ajan esineet
Sota-ajan esineistö on viime vuosina pitänyt keräilijöiden sydämissä pintansa – mutta mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kun viimeisetkin veteraanit poistuvat rivistä?
Sirénin mukaan tavallisiltakin näyttäviä kunniamerkkejä kannattaa aina tarkastella lähempää.
– Hyviä esimerkkejä tästä ovat talvi- ja jatkosodan muistomitalit. Suomenkielisillä teksteillä varustetut mitalit ovat hyvin edullisia, mutta esimerkiksi ruotsinkieliset mitalit ovat jo arvokkaampia, Sirén kertoo.
Varsinaisia kunniamerkkejä arvokkaampia ovat yllättäen talvi- ja jatkosodan joukko-osastomerkit. Aikoinaan komentovyöhön kiinnitetyt joukko-osastomerkit ovat nyt melkoisen kiinnostuksen kohteita, sillä niiden valmistusmäärät olivat hyvin pieniä.
– Sijoituskohteina ne ovat tulevaisuudessa yhä arvokkaampia.
Kaikki vintagealan tietäjät eivät kuitenkaan sota-ajan esineistä syty. Iivari Viilomaa arvioi, että kiinnostus militariaa kohtaan päinvastoin laskee.
– Nuoret eivät ole innostuneet sota-ajan tavarasta, mutta esimerkiksi muumitavarat kiinnostavat jatkossakin. Muumituotteista kaikkein vanhimmat kallistuvat tulevaisuudessa erittäin todennäköisesti, joten nyt niitä kannattaa hankkia, Viilomaa opastaa.