Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Koomikko Ismo Leikola jakaa parisuhdeneuvoja

”Hyvässä parisuhteessa molemmat haluavat harrastaa seksiä”, opastaa Leikola exänsä kanssa.

Stand up -koomikko Ismo Leikola, 44, vastaa haastatteluun San Diegosta Yhdysvalloista. Juttua varten kun piti tarkistaa, että avioerostaan (2021) Angelika Leikolan kanssa kirjan Unelmaero – Elämä 2.0 tehnyt Leikola edelleen on sinkku.

– Kyllä. Olen edelleen sinkku. Olen ollut sitä nyt jo 1,5 vuotta. Eron jälkeen elämä ei ihan mennyt kuin Strömsössä. Piti aika pitkään tehdä töitä itsensä kanssa. Mutta nyt jopa nautin sinkkuelämästä, Leikola vastaa uteluihin.

Ja heittäytyy sen jälkeen koomikoksi.

– Lihatiski olen nykyisin, vaikka sellainen sikanautaa sisältävä jauhelihakimpale.

Ex-parin ensimmäinen kirja Suo, kuokka ja Hollywood (2021, Kustannusosakeyhtiö Siltala) oli menestys, uuden kirjan kohdalla Leikola on enemmän kysymysmerkki.

Eron jälkeen elämä ei ihan mennyt kuin Strömsössä.

– Jännittää, mikä on kirjan vastaanotto. Kirjassa kun käydään avoimesti läpi kaikkia avioliittoon ja eroon liittyviä asioita ja annetaan parisuhdeneuvoja. Että millaiset ihmiset esimerkiksi sopivat toisilleen.

– Ihmisillä on näistä asioista vahvoja mielipiteitä, ja kirja voi herättää voimakkaita tunteita. Toivotaan kuitenkin, että ihmiset osaavat arvostaa meidän näkemyksiämme, vaikka olisivatkin eri mieltä. Vuosi tätä on työstetty, tutkittu itseä ja menty aika syvälle henkilökohtaisuuksiin, Leikola kertoo.

Leikola on tottunut stand up -koomikkona puhumaan tabuista, niistä asioista, jotka ihmisiä stand up -illassa naurattavat, mutta jotka toisaalla voivat aiheuttaa moralisointia. Kun myös Angelika Leikola on mukana viihdealalla, ei ole ihme, että kirjassa puhutaan paljon – seksistä.

Yksi tiivistys avioseksistä kirjassa on seuraava: ”Hyvässä parisuhteessa molemmat osapuolet haluavat harrastaa toistensa kanssa seksiä. He haluavat sitä yli kaiken ja saavat siitä iloa ja energiaa. Piste. Jos näin ei ole, parisuhde ei ole hyvä. Se on huono. Toinen piste.”

Kirja on 350-sivuisena ajoittain raskasta luettavaa, mutta parhaimmillaan Ismo Leikolan osuudet ovat viihdyttävää stand upia kirjan sivuilla.

Kirjassa Leikola esimerkiksi vertaa avioseksin rikkoutumista auton kojetauluun: ”Me ei saatu sitä merkkivaloa sammumaan, vaan vietiin auto suosiolla lunastukseen ja ollaan nyt parhaimmat kaverit ajaen omilla autoillamme. Seksi on (avioliitossa) merkkivalo, joka kertoo, jos konepellin alla on jotain vialla. Mistä ongelma johtuu, se on lukemattomien tekijöiden summa, jonka kiemuroista asiantuntijoillakaan ei ole liiemmin hajua.”

Leikolan älyllisyys – vaikka opintoja ei Jyväskylän yliopistossa olekaan saatu päätökseen – tulee esiin esimerkiksi seuraavassa: ”Mitäpä, jos koulun opintosuunnitelmasta jätettäisiin pois Euroopan joet, sukupuuttoon kuolleet lintulajit ja ruotsin epäsäännöllisten verbien aikamuototaivutukset, ja näiden sijaan kerrottaisiin jotain tästä, ihmiselämän kannalta kenties olennaisimmasta asiasta – pariutumisesta.”

Leikolan aivot saavat kirjassa ylistystä myös ex-puolisolta. Angelikan mukaan koomikot ovat poikkeuksellisen älykkäitä ja nokkelia. Samalla he kuitenkin tarvitsevat paljon läheisyyttä, koska esiintyminen on yksinäistä ja vaativaa.

Ismo Leikola kertoo kokeilleensa avioeron jälkeen kaikenlaista deittailua aina alan sivustoja myöten (Hinge, Tinder, Bumble).

Ja eihän sekään ole mennyt ihan nappiin: ”Deittailussa en ole kuin kala vedessä. Olen enemmänkin puolentoista metrin kokoisessa lammikossa Keski-Suomen perukoilla kasvatettu lohi, joka on juuri saapunut Japaniin työhommiin, ja jolta aloitteleva, epäpätevä sushikokki leikkaa tylsällä veitsellä hitaasti päätä irti.”

Miten muuten on, Ismo Leikola, onko äitisi lukenut käsikirjoituksen?

– Ei ole, mutta kirjan hän kyllä lukee. Asioista on myös puhuttu hänen ja läheisten kanssa. Äitini on aina tukenut stand up -uraani.

Loppuun vielä yksi esimerkki Ismo Leikolan tavasta ajatella boksin ulkopuolella ja sanoittaa se osuvasti: ”Olisipa hauskaa, jos eroaminen pitäisi tehdä samassa paikassa, samalla porukalla ja samalla kaavalla kuin naimisiinmenokin. Suku ja kaverit paikalle, smokki päälle ja sama vihkipastori tai hänen seuraajansa suorittamaan rituaali: Tahdotko sinä, Ismo Leikola päästää menemään Angelika Leikolan, ja lakata asumasta hänen kanssaan sekä jakamasta yhteistä arkea, niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä, mutta osoittaa hänelle lämminhenkistä ystävyyttä aina siihen asti, kunnes kuolema teidät korjaa? Ja sitten isot bileet päälle.”