Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Eihän tässä tarvitse ihan hirveän hyvä kauppias olla" – yksi ilmalämpöpumppu säästää nykyisillä sähkön hinnoilla helposti tuhatkunta euroa vuodessa

Lämpöpumppujen myynnistä vuonna 2022 valtaosa eli 160 000 oli ilmalämpöpumppuja. Kasvua myynnissä oli lähes 60 prosenttia.

Suomessa myytiin vuonna 2022 lähes 200 000 lämpöpumppua. Kasvua myynnissä oli 50 prosenttia. Suomessa otetaan tällä hetkellä käyttöön asukaslukuun suhteutettuna enemmän lämpöpumppuja kuin missään muualla maailmassa. Suomi “lämpöpumppuistuu”, kuten Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n porvoolainen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo.

– Eihän tässä tarvitse ihan hirveän hyvä kauppias olla. Kun myyt tavaraa, joka maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa, niin se yleensä riittää, toteaa Hirvonen.

Myyntiä ovat entisestään kiihdyttäneet kohonneet sähkön hinnat ja lämpöpumppujen tarjoama säästöpotentiaali.

– Aika tyypillinen omakotitalo kuluttaa sähköä 20 000 kilowattituntia, mikä vanhoilla (10 snt/kWh) sähkön hinnoilla tarkoittaa 2 000 euron sähkölaskua vuosittain. Yhdellä ilmalämpöpumpulla vuosikulutusta pystyy tyypillisesti vähentämään 5 000 kWh eli rahallista säästöä kertyy 500 euroa.

– Ja jos sähkö maksaa 20 senttiä, niin sähkössä säästää tällöin tuhat euroa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi ilmalämpöpumpun käyttöikä on 15 vuotta. Se siis ehtii elinkaarensa aikana maksaa itsensä moneen kertaan takaisin.

– Ja siihen päälle tulee vielä jäähdytys, joka maksaa vuodessa korkeintaan parikymmentä euroa eli ei juuri mitään.

Kilpailu repesi taas valloilleen sähkön myynnissä – myös osin lahtelaisvetoinen Oomi pyörsi hinnankorotukset

Lämpöpumppujen myynnistä vuonna 2022 valtaosa eli 160 000 oli ilmalämpöpumppuja. Kasvua myynnissä oli lähes 60 prosenttia, ja kovaa kasvua on odotettavissa myös tulevina vuosina. Vaikka ilmalämpöpumppujen osalta voidaan puhua jopa buumista, saa laitteen tälläkin hetkellä nopealla toimitusajalla.

– Ilmalämpöpumpuissa on palattu normaaleihin toimitusaikoihin. Eli jos vain asennuksia löytyy, niin kuukaudesta kahteen sellaisen saa, Hirvonen kertoo.

Huomattavassa kasvussa ovat tällä hetkellä ilmavesilämpöpumput. Asennusmäärät ovat vielä pieniä verrattuna ilmalämpöpumppuihin, mutta 19 000 asennettua ilmavesilämpöpumppua tarkoittaa yli 60 prosentin kasvua edellisvuoteen.

Nimensä mukaisesti ulkoilmasta energiaa ottava että lämmitys- ja käyttövettä lämmittäviä ilmavesilämpöpumppuja on ollut markkinoilla reilut 10 vuotta, mutta viime vuosina myynti on kivunnut uusin ennätyksiin vuosi toisensa jälkeen. Hirvosen mukaan ei suinkaan sattumalta.

– 2010 niiden kanssa jo aloiteltiin, mutta nyt tekniikka on parantunut niin paljon, että niistä on tullut tärkeä markkina.

Maalämpö kasvaa sekin jatkuvasti lämmitysmuotona ja nostaa varsinkin uudisrakentamisessa, öljykattilasaneerauksissa ja isoissa kiinteistöissä suosiotaan. Maalämpöpumppujen ja energiakaivojen toimitusajat ovat pitkiä, ja maalämpöprojektien lupaprosessit ruuhkautuvat monesti kunnissa.

– Maalämpöpumpuissa ja ilmavesilämpöpumpuissa on jopa tuollaisia kuuden kuukauden mittaisia toimitusaikoja. Porauksissa pidempiäkin aikoja, Hirvonen sanoo.

– Hurjimpia kauppoja tehdään jo nyt vuodelle 2024.

Hirvonen on itse ollut lämpöpumppualalla mukana noin 30 vuotta ja muistaa vuoden 1995, jolloin kaikkia lämpöpumpputyyppejä myytiin yhteensä noin 100 kappaletta. Uudelle lämpöpumpun ostajalle hänellä on kaksi neuvoa.

– Pysy aina tunnetussa merkissä ja paikkakunnan asennusliikkeissä, joilla on historiaa ja jotka osaavat hommansa. Asennus on lopulta itse laitetta tärkeämpää, laite kannattaa ostaa aina asennettuna.

Hirvonen muistuttaa, että esimerkiksi ilmalämpöpumpun asennuksen saa tehdä vain siihen kylmäainepätevyyden omaava henkilö.

– Joskus joku löytää Keski-Euroopasta halvan kontillisen pumppuja ja myy niitä postimyynnissä. Ja laittaa siihen vielä laittomat “tee se itse” -asennukset kaveriksi. Niiden toimivuudesta ja käyttöiästä ei ole mitään takeita.

– Itselläni on mökillä 16 vuotta vanhat pumput, ja hyvin ne toimivat edelleen, kertoo Hirvonen, jonka mökin ilmalämpöpumpuissa on myös tekstiviestietäohjaus – ensimmäinen, joka Suomeen koskaan viritettiin.

Vaikka laitteita onkin nyt enemmän saatavilla, eivät lämpöpumppujen hinnat ole vuosien varrella laskeneet, eikä myöskään suomalaisten ostointoa selitä laitteen hinnan aleneminen.

– Keskimääräinen hinta on pysynyt 2 000 euron tuntumassa, Hirvonen sanoo.

– Olenkin verrannut niitä tietokoneiden hintoihin. Eli hinta pysyy samana, mutta nyt samalla hinnalla saa enemmän tehoa ja ominaisuuksia.

"Ilma-vesilämpöpumppu on säästänyt ison kasan euroja pelkkään öljyyn ja suoraan sähköön verrattuna" – Kurteliuksen perheen sähkölasku pomppasi lämpöpumpun hajottua

Suomalaiset kuluttajat ovat vuosien varrella tehneet melkoisen investoinnin energiateollisuuteen ostamalla lämpöpumppuja. Porvoon kotinsa nojatuolissa energiatekniikan diplomi-insinööri, aikanaan Loviisan ydinvoimalan käyttöönotossakin mukana ollut Hirvonen ryhtyy jälleen laskemaan:

– Tällä hetkellä pelkästään ilmalämpöpumppuja on käytössä miljoona kappaletta. Jos sen 5 000 kilowattitunnin säästön kertoo miljoonalla, niin se tekee saman verran kuin Loviisan yksi yksikkö tuottaa sähköä.

– Monesti ihmetellään, että sähkönkulutus ei olekaan Suomessa lähtenyt nousuun ja puhutaan energiantehokkuustoimenpiteistä, joilla säästöä syntyy. Lämpöpumppujen rooli siinä säästössä on äärimmäisen iso.

Kaasusta kaukolämpöön vaihtavien kotien on syytä varautua odottamaan remonttia Lahdessa – näin nopeasti kaasusta luopuminen maksaa itsensä takaisin