Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vääksyn Ranskalainen kyläkauppa laajeni Helsinkiin – avaa lisäksi toisen uuden kaupan sekä ravintolan Vuosaaren kartanoon

Helsingissä avatun Ranskalaisen kyläkaupan ei alkujaan pitänyt edes olla kauppa. Asiakkaita alkoi vain tulla ovesta sisään.

Kerrostalon kivijalkaan Helsingin Haagaan muutti kuukausi sitten Ranskalainen kyläkauppa. Alkuperäinen Ranskalainen kyläkauppa löytyy tuttuun tapaan Asikkalan Vääksystä.

Kauppaa ei ehditty virallisesti edes avata, eikä sen nimestään huolimatta pitänyt olla edes kauppa, mutta asiakkaita alkoi vain kävellä entisen päiväkoti Touhulan tiloihin.

– Ajattelimme, että tämä tila olisi toiminut vain tavaroiden noutopisteenä. Asiakkaita alkoi kuitenkin tulla sisälle, naurahtaa toinen omistajista Riikka-Maria Lemminki.

Haaga oli viehättänyt Lemminkiä jo pitkään rauhallisuutensa ja vehreytensä vuoksi. Myös lähialueelle tullut ranskalainen kahvila ja muut pienet liikkeet houkuttivat tulemaan.

– Olin pitkään katsonut paikkaa tältä kadulta. Meillä oli selkeä fiilis, että tänne kannattaa tulla.

Kaupan ikkunoihin ei ole vielä saatu teippauksia, mutta ne ovat pikimmiten tulossa.

Helsingissä on jo pitkään vallinnut Ranska-buumi, josta erityisesti Haagassa kertoo asiakkaiden aktiivisuus. Vääksyssä ranskalaista kauppaa ja pientä ravintolaa yhdessä Stéphane Maytraudin kanssa pitävä Lemminki kertoo, että tieto Helsingistä vuokratusta liiketilasta kulkeutui nopeasti myös kyläkaupan asiakaspiirin tietoon. Kaupassa myytävät tuotteet ovat Lemminkin mukaan yli 70-prosenttisesti ranskalaisilta pientuottajilta.

– Ranska on aina ollut Suomessa suosittu. Meiltä tilataan paljon erilaisia tuotteita ja vaatteita. Täältä tullaan hakemaan paljon noutoja, koska emme pysty kaikkia verkkokaupan kautta hoitamaan. Reilut 10 000 ihmistä on tiiviisti ollut mukana koko ajan.

Asiakkaat ovat suomalaisia ja Suomessa asuvia ranskalaisia. Tuotteita lähetetään jopa Ranskaan.

Suosituimpia tuotteita elintarvikkeista ovat muun muassa ranskalaiset juustot, leikkeleet ja kuivamakkarat.

– Rakuunasinappia tilataan eniten. Sinappeja on noin 30 eri laatua. Tuotteet vaihtuvat koko ajan, toteaa Nizzassa asunut ja Suomessa kansainvälisen kaupan ja markkinoinnin parissa pitkään työskennellyt Lemminki.

Kaupan elintarviketilauksista vastaa Ranskasta Suomeen vuonna 2011 muuttanut Maytraud. Mies pitää tiukkaa seulaa siitä, mitä tuotteita otetaan myyntiin. Jos tiettyjä tuotteita ei saada, tilalle ei oteta muutakaan. Näin kävi esimerkiksi provencen yrteissä, joita aiemmin tänä vuonna tilattiin kokonainen erä.

– Nyt yrtit ovat loppuneet. Emme tilaa sitten mitään muutakaan.

Piirakat ja raakamakkarat tehdään itse. Elintarvikkeiden lisäksi kaupassa on myös vaatteita, kuten mekkoja, neuleita, housuja ja laaja väriskaala baskereita sekä koruja, astioita, koriste-esineitä, saippuoita ja keittiötuotteita.

– Ranskassa ekologisuus on iso juttu. Se näkyy esimerkiksi kierrätysmateriaaleista tehdyissä keittiösienissä ja kiinteissä saippuoissa.

Ranskalainen kyläkauppa laajentaa toimintaansa ensi vuoden alussa Helsingin Vuosaareen. Yritys voitti syksyllä Vuosaaren kartanon tarjouskilpailun.

– Vuosaareen on tulossa hyvin samantyyppistä toimintaa kuin Asikkalassa on. Jos kaikki menee suunnitellusti, avaamme kaupan ja ravintolan tammikuussa.

Toimintaa kartanossa ryhtyy pyörittämään Maytraudin Ranskassa asuva, Suomeen muuttava poika ja hänen vaimonsa.

Asikkalan vuoden yrittäjät olivat laittaa lapun luukulle, kun korona iski – Viime kesänä yritys tuplasi tuloksensa ja pian se avaa toimipisteen Helsinkiin

IS: Vääksyn Ranskalainen kyläkauppa joutui koronapassia vastustavien aktivistien maalituksen kohteeksi – ovia paiskottiin ja uhkailtiin perhettä, nyt asiakkaita virtaa kyläkauppaan tukemaan yrittäjiä. Kuuntele yrittäjän haastattelu

Jos ajelet nelostien suunnalla Päijät-Hämeessä, saatat päätyä burgerille – muutakin on maakunnan ravintoloissa tarjolla