Ahven on väriltään vihreänsävyinen ja sitä koristaa tummat pystyraidat. Ahvenen tunnistaa vihreän värityksen lisäksi punaoransseista vatsaevistä ja pyrstöstä sekä teräväpiikkisestä selkäevästä.
Ahvenfileitä ja hernesosetta
Hernesose:
600 g herneenpalkoja
3 rkl öljyä
0,5 tl kuivattua minttua
ripaus suolaa, mustapippuria
Ahvenfileet:
600 g ahvenfileitä
1 tl suolaa
mustapippuria
Paistamiseen voita ja öljyä
1. Silvi herneet ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia.
2. Jäähdytä herneet juoksevan kylmän veden alla ja valuta hyvin.
3. Kaada herneet sauvasekoittimen korkeareunaiseen kulhoon.
4. Soseuta herneet. Valuta joukkoon öljy koneen käydessä.
5. Mausta mintulla, suolalla ja pippurilla.
6. Kuivaa ahvenfileet ja mausta ne suolalla.
7. Paista fileet useassa erässä voi-öljyseoksessa pannulla 2–3 minuuttia per puoli.
8. Rouhi paistettujen fileiden pinnalle mustapippuria. Tarjoa hernesoseen kanssa.