Valkohäntäpeurakanta kasvoi edelleen

Valkohäntäpeurakanta on kasvanut viime vuosina. Jussi Murtosaari

Valkohäntäpeurakanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 prosenttia. Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomessa oli talvella 2020–2021 noin 125 000 valkohäntäpeuraa. Kannassa on sataa aikuista kohden 57 vasaa ja aikuisissa 1,32 naarasta yhtä urosta kohden.

Kanta kasvoi eniten jo ennestään tiheän kannan alueilla Uudellamaalla (20,7 prosenttia), Satakunnassa (20 prosenttia), Varsinais-Suomessa (18,7 prosenttia) ja Etelä-Hämeessä (10,9 prosenttia).

Kannan kasvun pysäyttäminen edellyttäisi suurella todennäköisyydellä vähintään 73 000 yksilön saalismäärää ensi metsästyskaudella.

– Luku ei ole suora verotussuositus, sillä tulevan kauden metsästettävän kannan koko riippuu siitä, miten eläimet selviävät keväästä ja kesästä ja paljonko vasoja syntyy. Näihin liittyy suurempi epävarmuus kuin laskennassa käytettyihin edellisen vuoden selviytymis- ja tuottoparametreihin, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sami Aikio kertoo Luken tiedotteessa.

Hirvivahinkoja korvattiin viime vuonna 80 000 euron edestä Päijät-Hämeessä – tuhoja erityisesti Hartolan ja Pertunmaan rajalla

Säästöliekillä ja suojassa – eläimillä on monia keinoja selvitä kylmästä vuodenajasta

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut