Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Näin paljon yksi aste vähemmän sisälämpötilassa säästää sinulle

Pakkaskuukausina sähköllä lämmitettävissä talouksissa sähkölaskun loppusumma saattaa nousta edelliskuusta satoja euroja.

Lahti Energian kuluttajapalvelun yleisimpiin kysymyksiin kuuluu edelleen, miksi sähkölaskuni on niin suuri?

Ihmettelyn taustalla on yleensä etäluentamittari. Niiden asentamisen jälkeen poistui vanha järjestelmä, jossa kuukausittainen arviolasku pysyi samana ja tasauslaskulla tasattiin todellinen sähkönkulutus kerran vuodessa.

– Kun etäluentamittari asennetaan, talvikuukausien laskut ovat huomattavasti korkeampia kuin kesällä. Tämä koskee esimerkiksi sähkö- ja kaukolämmitettäviä talouksia. Tällöin ei kannata keskittyä vain yhden kuukauden laskuun vaan tutkailla laskuja koko vuoden säteellä, Lahti Energia neuvoo.

Lahti Energian ilmainen online-palvelu on auttanut etenkin omakotiasukkaita energiankulutuksensa seurannassa.

– Se on hyvin suosittu palvelu, jossa sinne rekisteröityneet ovat jääneet vakituisiksi käyttäjiksi, kerrotaan asiakaspalvelusta.

Lämmityskuluja voi myös itse pitää kurissa jokapäiväiseen elämään liittyvillä toimilla.

– Lämmitykseen kohdistuvilla säästötoimenpiteillä on mittavat vaikutukset asumiskuluihin. Kerrostaloissa kustannukset piiloutuvat usein yhtiövastikkeeseen tai vuokraan, mutta pidemmällä aikavälillä säästöt näkyvät sielläkin, muistutetaan sähköyhtiö Fortumin asiakaspalvelusta.

Huonelämpötiloja kannattaa seurata lämpömittarin avulla. Suositeltava lämpötila on 20–22 astetta. Korkeammissa lämpötiloissa ilman kuivuus lisääntyy ja energiankulutus kasvaa.

– Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella voi säästää 5 % lämmityskustannuksissa. Huonelämpötiloja voi myös alentaa pitkän poissaolon ajaksi.

Säästöä syntyy ovia ja ikkunoita tiivistämällä.

– Veto lisää kylmän tunnetta. Verhot vastaavat kolmatta ikkunalasia, joten muista laittaa verhot eteen pakkasöinä, Fortumin asiakasneuvojat vinkkaavat.

Asunnon tuulettamista tarvitaan myös pakkasella. Nopea ristivetotuuletus raikastaa ilman tehokkaasti.

– Liian pitkä tuuletus jäähdyttää seinät ja rakenteet, joiden lämmittäminen uudelleen vie paljon energiaa.

Lämmön pitäisi päästä myös kiertämään huoneissa, joten huonekalujen sijoittamista pattereiden eteen pitää välttää. Lämmön tulee päästä vapaasti pattereista huonetilaan.