27 sisustuskirjaa tehnyt valokuvaaja, toimittaja, bloggaaja ja kirjailija Ilona Pietiläinen yhdistää sisustuksessa rohkeasti erilaisia ajallisia kerroksia

Asetelmista pitävän sisustajan omassa kodissa riittää yksityiskohtia.

Kun Ilona Pietiläinen ei sisusta, kuvaa tai kirjoita, hän lähtee perheensä, eli miehensä ja poikansa kanssa retkeilemään kotimaisiin kansallispuistoihin, Islantiin tai Färsaarille. Perheen uusin jäsen on aussie-pentu Myrsky Tiina Mutila

Anne Repo

Tuskin tunnen toista yhtä idearikasta ihmistä, joka saa myös ympärillä olevat ihmiset inspiroitumaan.

– Ilonalle ei ole huomista – se on aivan liian myöhään.

Muun muassa näillä lauseilla on kehuttu Ilona Pietiläistä hänen kuvaamonsa Ilona Pietiläinen Storygraphyn nettisivuilla.

Ilona Pietiläisen kodin sisustuksessa on ajallista kerroksellisuutta. Ilona Pietiläinen

Pietiläinen on valokuvaaja, toimittaja, kirjailija ja Valkoinen puutalo -blogin pitäjä. Hänen henkilö- ja sisustuskuviensa sekä suosittelutekstien perusteella saa käsityksen, että kyseessä on taitava valokuvaaja ja hyvä markkinoija.

On aika tavata kasvokkain. Omakotitalo Äänekoskella on aistikkaasti sisustettu, niin kuin odottaa saattoi. Ensimmäisenä vastaan tulee australianpaimenkoira Myrsky, pentu vielä.

– Älä häiritse vieraita, tule tänne Myrsky. Sä oot kyllä ärsyttävä – ja tosi rakas, Pietiläinen juttelee uudelle perheenjäsenelleen.

Työstään Pietiläinen puhuu vaatimattomasti. Koulutuskaan ei ole ihan perinteisimmästä päästä.

– Olen opiskellut maatalouslomittajaksi, sitten merkonomiksi ja ruokamestariksi. Kun poikani syntyi, hurahdin äitiyslomalla sisustukseen.

Hän perusti lähes 15 vuotta sitten yhden Suomen ensimmäisistä sisustusnettikaupoista ja opiskeli valokuvaajakoulussa Helsingissä.

Yksitoista vuotta hän on valokuvannut ja kirjoittanut sisustuskirjojen sivuille. Vuosien aikana asiakkaina on ollut erikoisaikakauslehtiä, kuten Unelmien Talo&Koti, Maalla, Meidän Mökki, Meidän Talo ja Kaikkien aikojen joulu. Korttiyritys Kartolle hän on kuvannut kortti- ja kalenterikuvia.

Syksyistä tunnelmaa kotiin saa kynttilöiden lisäksi esimerkiksi ruskan värisillä varvuilla ja omenoilla. Ilona Pietiläinen

Docendon kanssa yhteistyönä on syntynyt 27 sisustuskirjaa. Seuraavaksi tulee teos Markku hoitaa -tv-ohjelman Markku Saukosta sekä Olisipa aina joulu -kirja.

Pietiläisellä on siis kattavat suhdeverkostot. Esimerkiksi Markku-kirjan tekeminen sujui näin:

– Olemme vaimonsa Annen kanssa kavereita. Kysyin häneltä, että mitähän Markku tuumaisi, jos kysäisin Docendolta heidän kiinnostuksestaan kirjan tekoon. Sitten soitin Harrille Docendoon ja hän sanoi ehkä.

– En edes ajattele sitä markkinointina, Pietiläinen toteaa ja lisää, että freelancerinä on raskasta työskennellä yksin. Onnekseen hän sanoo tavanneensa helposti innostuvia ihmisiä.

Tuttuja tuli jo nettisisustuskaupan aikoihin. Somemaailmassa hän on tavannut useita sisustajia, sisustusbloggareita ja -suunnittelijoita ympäri maata.

Sisustuskirjoja kirjoittanut Ilona Pietiläinen on erikoistunut asetelmiin. Tässä syksyinen asetelma. Ilona Pietiläinen

Nämä kotinsa kauniiksi laittaneet ottavat usein Pietiläiseen itse yhteyttä. Sen vuoksi hänen on helppo löytää omille asiakaslehdilleen jutunaiheita.

Kesä, ja erityisesti kesäviikonloput, ovat kiireisintä aikaa. Silloin Pietiläinen kiertää ympäri maata, taltioi saunoja, puutarhoja ja mökkejä asukkaineen. Edellinen kuvaus oli bohotyylisessä kodissa. Vaikeinta hänen mielestään olisi stailata ultramoderni koti kuvauskuntoon, sillä hän itse suosii sisustuksessa ajallista kerroksellisuutta.

Kesällä on eniten myös juhla-, muoto- ja fiiliskuvauksia. Äänekoskella sijaitseva studio on käytössä läpi vuoden. Syksyllä alkaa juttujen kirjoittaminen. Lifestyle-kirjoittamisen hän on itse opetellut, samoin kuin asetelmien teon kuvauksia varten.

Sisustusaiheiden lisäksi hän tekee henkilö- ja rakennusjuttuja.

– Etunani on se, että asun Keski-Suomessa ja voin lähteä täältä työkeikalle vaikka Sotkamoon tai Inariin. Helsingissä on paljon kovempi kilpailu valokuvaajien kesken, hän toteaa.

Keittiön rustiikkista tyyliä. Tiina Mutila

Sisustusstailistina hän on erikoistunut asetelmien tekoon: Kotinsa seinältä löytyvät lapikkaan lestit. Keittiön pöydällä sipulit ovat äyskärissä. Eteisen seinällä on kollaasi vanhoista tiilimuoteista.

Hänen neuvonsa kodin sisustuksen päivitykseen on käydä ensin metsän kautta.

– Kesällä luonnon kukkia, loppukesästä varpuja ja heiniä, syksyllä havuja ja sammalta. Kukkakaupasta voi sitten hakea niihin muutaman kukan täydennykseksi. Kasvit voi asettaa erivärisiin ja -mallisiin ruukku-, purkki- tai pulloasetelmiin, eikä jokaisessa astiassa edes tarvitse olla kasvia.

Lapikkaiden lestit ja vanha lampun rosetti sulassa sovussa. Tiina Mutila
Asetelma seinällä. Tiina Mutila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.