Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?

Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella.

Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa. Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan.

Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista.

Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla. Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen.

Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia. Kulmapaisti on hyvä valinta pitkään haudutettaviin ruokiin.

Paistien valmistus kokonaisena ei vaadi ihmeitä: hieman mausteita, aikaa ja hyvän paistomittarin. Kastikkeet syntyvät usein paistoliemistä, lisukkeeksi tarvitaan hyviä perunoita ja kasviksia. Lähestyvän juhlakauden, niin pyhäinpäivän kuin isänpäivänkin, juhlapöydän komistus onkin juuri sopivasti paistettu paisti.

Mervi Pasanen

Reseptit:

1,5 kilon paahtopaisti

1 tl merisuolaa

mustapippuria

kourallinen tuoretta timjamia

valkosipulin kynsiä maun mukaan

tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä. Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä. Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

reilu 1 kilo porsaanpaistia

suolaa ja valkopippuria

Kastike:

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoa

4 dl lihalientä

1 dl kermaa

1 tl rouhittuja viherpippureita

suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä.

Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta. Ota kypsä paisti uunista ja kääri se alumiinifolioon lepäämään.

Ota liemi talteen uunipannulta ja lisää tarvittaessa lihafondista tehtyä lientä. Tee voista ja vehnäjauhosta suurus: sulata voi kasarissa ja sekoita joukkoon jauho. Lisää paistolientä vähän kerrallaan, sekoita hyvin koko ajan. Lisää kerma, kiehauta ja mausta.

3 kilon painoinen lampaanpaisti

marinointiin:

1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu

0,5 dl oliiviöljyä

1 rkl suolaa

1 tl mustapippuria

2 tl kuivattua timjamia tai

nippu tuoretta timjamia

laakerinlehti

2 tl ruokosokeria

6 valkosipulinkynttä

paistoon:

valkosipuli

4 sipulia

2 sitruunaa

Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana.

Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi. Kuori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin.

Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut