Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Oliiviöljyn pitää yskittää

Italialainen keittiö on kaluttu, mutta kestävä teema

Oliiviöljyn maistelu on kantautunut Välimeren alueelta Suomeenkin. Kolmen yskäisyn oliiviöljy on parasta laadultaan eli se on niin karvas öljy, että sen jälkeen pitää yskäistä kolmesti. Yhden ja kahden yskäisyn öljyt ovat miedompia.

- Karvaus on oliiviöljyissä myönteinen piirre. Suomalaiset kuitenkin suosivat enemmän kevyempiä ja hedelmäisempiä makuja kuin karvasta. Jälkipolte öljyn maistamisen jälkeen on hyvä asia, sommelier Tuula Nieminen opasti Sibeliustalossa Kespron järjestämillä ammattilaisten ruokamessuilla tiistaina.

Oliiviöljyn maku eroaa oliiviöljylajikkeiden perusteella. Makuun vaikuttaa myös maaperä, auringonvalon määrä ja lämpötilan vaihtelut.

Tryffeliöljy suosittu

Maailmassa on yhteensä 150 erilaista oliiviöljylajia, 15 prosenttia kaikista oliiviöljyistä tuotetaan Italiassa.

- Oliiviöljyjä ei vain käytetä paistamiseen vaan myös erilaisten makujen korostamiseen ruoanlaitossa. Uutuutena saa paljon erilaisia aromatisoituja oliiviöljyjä esimerkiksi sitruunalla, rosmariinilla ja basilikalla uutettuja öljyjä, Nieminen kertoo.

Tryffeliöljyä käytetään nykyään paljon ravintoloissa. Sillä saa tryffelin maun edullisesti esimerkiksi pasta- ja riistaruokiin.

Suomalaisten kasviöljyjen terveysvaikutukset ovat suunnilleen samanlaiset kuin oliiviöljyn. Miksi silti pitäisi valita oliiviöljy?

- Oliiviöljy kestää paremmin paistamisen eikä imeydy niin kovasti ruokaan kuin esimerkiksi rypsiöljy, tuotekehittelijä Christian Böhlstöm mainosti.

Eri alueet kunniaan

Ruokamessujen teemana oli italialainen keittiö. Saapasmaan asukkaat ovat kehittäneet aikojen saatossa niin tehokkaan brändin, että siitä riittää hehkuttamista. Taito hyödyntää kaikki raaka-aineet loppuun saakka on yksi maailmankuulun keittiön piirteistä.

- Italiassa on yksinkertainen keittiö, johon on helppo palata. Se sopii suomalaiseen makuun. Esimerkiksi ranskalaiseen keittiöön verrattuna italialaisessa keittiössä erilaiset maut erottuvat selkeämmin. Ei käytetä niin paljon kastikkeita, italialaisten tuotteiden maahantuoja Enrico Casagrande puolusti ikuista teemaa messuilla.

- Enemmän vain pitäisi tuoda Italian alueellisia keittiöitä esille, koska keittiöt eroavat paljon alueiden mukaan. Myös panostamista laadukkaisiin ruoka-aineisiin ei voi kyllin korostaa. Ettei aina ostettaisi vain sitä halvinta, Casagrande tuumi.

"Italiassa on yksinkertainen keittiö, johon on helppo palata. Se sopii suomalaiseen makuun. "

Maija Joutjärvi