Varhaisjakelija Iida-Maria Niemi hoitaa työtuntien aikana sieluaan ja fyysistä kuntoaan – rappuja juostessa on tippunut yli 20 kiloa

Noin kolme tuntia kestävän jakelun aikana törmää usein aamuvirkkuihin, jotka odottavat lehteä postilaatikolla kahvikuppi kädessä.

Iida-Maria Niemi nauttii erityisesti kesäaamuista ja työvuoron aikana kertyvistä juoksuaskeleista. Sami Lettojärvi

Chiméne Bavard

Opiskelujensa ohessa pari kertaa viikossa varhaisjakelijana työskentelevän Iida-Maria Niemen työaamut alkavat, kun suurin osa suomalaisista nukkuu sikeää unta.

– Aika riippuu vähän jakopiiristä, mutta yleensä olemme aloituspaikassa odottamassa tuotteiden saapumista puoli kahdelta yöllä. Sen jälkeen jokainen ottaa omat kamat autoonsa ja lähtee sähköisen jakokirjan kanssa kierrokselle. Normaalisti jakelu on ohi noin kolmessa tunnissa, Niemi kertoo.

Pari vuotta sitten lähes sattumalta varhaisjakelijaksi päätynyt Niemi muistelee ensimmäisten viikkojen olleen työssä hyvin raskaita. Elimistöllä kesti aikaa tottua keskellä yötä hereillä olemiseen ja juoksemiseen.

– En osannut alussa juoda tarpeeksi ja kärsin nestehukasta. Jalatkin olivat tosi kipeät, mutta sitten kroppa tottui ja alkoi helpottaa.

Nykyään Niemi nauttii työn fyysisyydestä. Hän juoksee mielellään hissittömien kerrostalojen rappusia ja kertoo askelia kertyvän helposti yli 10 000. Kunto on kohentunut ja painoa on pudonnut 22 kiloa.

– Tykkään myös siitä, että saan olla yksin rauhassa ajatusteni kanssa. Se on kuin sielunhoitoa. Työ ei ole aivotonta, koska se vaatii tarkkuutta ja vastuuntuntoa. Kukaan ei ole kuitenkaan vieressä hoputtamassa, Niemi kuvailee.

"Paras tapa helpottaa meidän työtämme on selkeästi merkityt postilaatikot ja -luukut", Iida-Maria Niemi sanoo. Sami Lettojärvi

Miksi laskukin tulee yöllä?

Netistä löytyvän teemakalenterin mukaan keskiviikkona vietetään kansainvälistä lehdenjakajien päivää. Iida-Maria Niemen mielestä paras tapa muistaa aamuyön ahertajia on selkeästi merkityt postilaatikot ja -luukut.

– Se helpottaa työtä. Tietysti toivoisimme vähän enemmän arvostusta. Mekin olemme vain ihmisiä, joista monella on muitakin töitä. Lehden myöhästyminen postilaatikosta ei ole koskaan suunniteltua.

Niemi kertoo törmäävänsä välillä työhönsä liittyviin virheellisiin käsityksiin. Moni asiakas ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi sanomalehtien lisäksi yön aikana luukusta solahtaa laskuja ja muita osoitteellisia tuotteita. Ne ovat tulleet varhaisjakelun piiriin pari vuotta sitten.

– Ehkä yllättävintä on ollut huomata, miten fanaattisesti jotkut ihmiset suhtautuvat omaan sanomalehteen. Monesti joku aamuvirkku seisoo postilaatikolla aamutakissa ja kahvikuppi kädessä odottamassa lehteään, Niemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.