Ikäihmiset miettivät ajokuntoaan, mutta väsymys voi yllättää ratissa kenet tahansa

Liikenneturvan kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä ikäihmisestä miettii ajokuntoaan edes joskus. Kai Jäderholm

Milja Kungas

Yhdeksän kymmenestä iäkkäämmästä kuljettajasta miettii ajokuntoaan edes joskus, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Useimmiten ajokuntoa pohditaan väsyneenä tai kun ajokeli on huono. Moni kertoo huomanneensa vasta jälkikäteen, että ajamaan ei välttämättä olisi pitänyt lähteä siinä kunnossa, missä oli.

Ikä on keskeinen tekijä, joka saa kuljettajan tarkkaavaisemmaksi ajokunnon suhteen.

– Esimerkiksi 75-vuotiaana ajokuntoa tarkkaillaan useammin kuin 65-vuotiaana. Myös olosuhteet vaikuttavat: väsyneenä ja poikkeuksellisen hankalissa olosuhteissa ajokuntoakin tulee arvioitua. Oman olotilan tarkastelu myös ajamisen turvallisuuden näkökulmasta olisi kuitenkin kannatettavaa jokaiselle. Ajokuntoon vaikuttavat yhdessä ja erikseen väsymys, lääkkeet, päihteet, osa sairauksista ja jopa voimakkaat tunnetilat, selventää Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Joka kymmenes ikäkuljettaja sanoo, ettei mieti ajokuntoaan oikeastaan koskaan. Naiset pohtivat ajokuntoaan useammin kuin miehet.

Noin kymmenen prosenttia kuljettajista on huomannut vasta ajamisen jälkeen ajokuntonsa olleen niin heikentynyt, että ajaminen olisi ehkä kannattanut jättää väliin. Useimmiten tähän on ollut syynä väsymys, 66 prosentilla vastaajista.

– Ajokunto voi muuttua ajon aikana äkillisestikin. Esimerkiksi huonosti nukutun yön seurauksena väsymys voi yllättää vartin ajon jälkeen. Useimmiten väsymykseen tulee kiinnitettyä enemmän huomiota, jos kuljettajalla on jokin autoiluun vaikuttava sairaus, Koski kertoo.

Ikä tuo ajamiseen myös vahvuuksia, joita ovat esimerkiksi maltillinen ajo ja joustomahdollisuus. 56 prosenttia ikäkuljettajista kertoo siirtävänsä menojaan tai jättävänsä ne väliin, jos ei ole omasta mielestään ajokuntoinen. Joka neljäs siirtyy matkustajaksi ja toisen kulkutavan valitsee 16 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi yhteensä 790 65–84-vuotiasta, joista autoilevia oli 643.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.