Pelottaako perjantai 13. päivä? Suurin riski työpaikoilla ovat kiireiset ja kikkailevat miehet

Miehille sattuu naisia enemmän työtapaturmia. Usein taustalla on kiire ja työskentely ilman turvavälineitä. Arkisto/Tanja Kuisma

Chiméne Bavard

Tälle päivälle osuva perjantai 13. päivä on vieläkin monien mielestä epäonnenpäivä, jolloin uskomusten mukaan tapahtuu tavallista enemmän onnettomuuksia. Vakuutusyhtiöt ovat tarttuneet aiheeseen tutkimalla tilastoista, sattuuko kyseisinä kalenteripäivinä enemmän tapaturmia.

– Kaikista vahingoista perjantaisin sattuu 15,8 prosenttia, kun keskimäärin viikonpäivien vahinkoprosentti on 14,3. Perjantai on siis hieman onnettomuusalttiimpi kuin vaikkapa torstai. Ajoneuvovahinkoja sattuu viikonlopun alun ruuhkissa enemmän kuin muina päivinä, POP Vakuutuksen aktuaarijohtaja Erkka Jalonen kertoo.

Perjantai 13. päivä ei poikkea vahinkotilastojen valossa muista perjantaista. Ehkä hieman yllättäen viikon vahinkoalttein päivä on vakuutusyhtiön mukaan maanantai.

Miehet ottavat riskejä

Tänään vietettävän valtakunnallisen Tapaturmapäivä-kampanjan tavoitteena on herätellä erityisesti miehiä pohtimaan, miten riskinotto altistaa tapaturmille kotona, töissä ja liikenteessä. Tapaturmakuolleisuus on työikäisillä miehillä korkeampi kuin samanikäisillä naisilla. Miehillä on jopa viisinkertainen todennäköisyys kuolla tapaturman seurauksena verrattuna naisiin.

Suomessa sattuu vuosittain yli 100 000 työtapaturmaa, jotka ovat tyypillisesti liukastumisia, kaatumisia, haavoja ja vammoja taakkaa siirtäessä. Näistäkin suurin osa sattuu miehille, ja taustalla on usein kiirettä ja kikkailua.

– Kikkailu tarkoittaa riskialtista toimintaa ilman harkintaa ja kunnollista suunnittelua. Lähdetään esimerkiksi kiipeämään korkealle ilman turvavälineitä tai tehdään monimutkaisia huoltohommia omin päin, Punaisen Ristin hankesuunnittelija Saara Akko kuvailee.

Stora Enson Lahden tehtaan tapaturmamittari mittaa tapaturmattomia päiviä. Mäntysahojen tuotteista valmistettu mittari on ollut paikallaan kesäkuusta lähtien. Katja Luoma

Työtapaturmien lukumäärä on vähentynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana, mutta työmatkatapaturmien määrällä ei ole ollut samanlaista trendiä. Yhdeksi syyksi epäillään työkiirettä, joka voi houkuttaa venyttämään työpäivää ja työtehtävien tekoa työmatkalla. Liikenneturvasta muistutetaan, että liikenteessä on tärkeää varata riittävästi aikaa matkaan, ja ratin takana on keskityttävä turvalliseen ajamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.