Ammattikuskit ja siivoojat diabetestilastojen kärjessä

Nyt julkaistujen havaintojen valossa yksi tapa ehkäistä tyypin 2 diabetesta voisi olla se, että ehkäisytoimia vietäisiin erityisesti riskialojen työpaikoille. Päivi Tuovinen

Katariina Hakaniemi

Ammattikuskit, teollisuustyöntekijät, keittiöapulaiset ja siivoojat ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Ilmiön selittää diabeteksen riskitekijät, jotka ovat yleisiä kyseisille aloille hakeutuvilla.

Tulosten perusteella näiden ammattiryhmien työntekijöiden riski sairastua diabetekseen on noin 2—3 kertaa suurempi kuin esimerkiksi yliopisto-opettajien ja fysioterapeuttien. Yhteensä noin 5–9 prosenttia heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Myös työttömät ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sairastivat paljon diabetesta.

Esimerkiksi lihavuus, tupakointi ja vähäinen liikunta olivat näihin ammatteihin hakeutuvilla yleisempiä jo 20–30-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja se perustuu yli 4,5 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin. Suomessa siitä kertoi uutispalvelu Duodecim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.