Rotevuus voi olla yksilöllinen seikka, mutta myös harhaluulo: "Tosiasiassa kyseessä onkin aitoa rasvoittumista ja lihavuutta"

Joonas Laine

Vaikka ylipainon ja lihavuuden mittaukseen onkin asetettu tietyt raja-arvot, on huomioon otettava myös yksilöllisiä seikkoja.

– Suomessa on paljon ihmisiä, joilla on leveät hartiat, eikä välttämättä hirveästi pituutta. Silloin painoindeksiin tulee herkästi lisää, Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläinen sanoo.

– Ne ovat yksilöllisiä geneettisiä ominaisuuksia ja kohtuullisen helppo tunnistaa.

Ihmiset tosin myös ajattelevat Pietiläisen mukaan oman tilanteen olevan monesti ruusuisempi kuin se todellisuudessa on.

– Yksi yleisimpiä harhaluuloja on se, että ajatellaan itseä rotevaksi ja lihaksikkaaksi, vaikka tosiasiassa kyseessä onkin aitoa rasvoittumista ja lihavuutta.

Mittaamistiheydelle ei ole olemassa selkeää neuvoa, mutta laihduttajille suositeltavaa olisi mitata paino noin kerran viikossa.

Loppuelämän mittaiset arvet

Lasten kohdalla Pietiläinen kehottaa olemaan hienovarainen painosta puhuttaessa.

Puolihuolimattomat möläytykset lapsen pyöreydestä saattavat jäädä muistiin loppuelämäksi ja edesauttaa esimerkiksi syömishäiriöiden kehittymisessä.

– Lasten lihavuuden kohdalla se (painonhallinnan tukeminen) pitää tehdä taustalla vaivihkaa: tukea terveellisissä valinnoissa ja ostaa tarjolle terveellistä ruokaa, Pietiläinen sanoo.

– Lähdetään liikkumaan siten, että onpas kiva lähteä yhdessä liikkumaan, eikä että nyt laihdutetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 7. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 8. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 9. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 10. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 11. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 12. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 13. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 14. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 15. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.