Huumeissa ajaminen yleistyy – huumeratit tuttuja erityisesti nuorille

Huumeet näkyvät Liikenneturvan mukaan entistä enemmän myös liikenteessä. Johanna Erjonsalo

ESS

Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti joka neljäs nuori tuntee tai tietää henkilön, joka on kuljettanut ajoneuvoa huumeiden vaikutuksen alaisena. Asenteet huumeratteja ovat tiukat nuorison keskuudessa. Lähes kaikki vastaajat (94 %) pitävät huumeissa autoilemista vakavana liikennerikkomuksena. Suhtautuminen on yhtä jyrkkää myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen.

– Huumeiden käyttö on kasvanut, ja se näkyy valitettavasti liikenteessäkin. Kaveripiirin ja muiden läheisten kielteinen suhtautuminen on iso ennaltaehkäisevä tekijä päihtyneenä ajamiseen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo.

Älä päästä päihtynyttä rattiin

Rattijuopumustapauksissa kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15–24-vuotiaita. Päihteet erottuvat yhtenä isona riskitekijänä nuorten onnettomuuksissa, etenkin kesäliikenteessä. Liikenneturva vahvistaa rattijuopumuksen vastaista ilmapiiriä kampanjoimalla yhteistyökumppaneineen erityisesti nuorten selvän liikenteen puolesta.

#Rohkee-kampanja kannustaa estämään kaveria ajamasta päihtyneenä – ottamalla tarvittaessa vaikka avaimet pois, jos ei muu auta. Yli yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta nuoresta toivoikin, että kaverit yrittäisivät estää, jos olisi itse aikeissa ajaa päihtyneenä. Omaa kaveria estäisi ajamasta päihtyneenä aivan tai melko varmasti lähes jokainen kyselyn vastaajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.