Testissä viisi ruokakaupan viiniä: joukosta löytyi yksi suosikki

Alkoholilain muutos toi ruokakauppoihin useita kevytviinejä tai matala-alkoholisia viinijuomia. Juha Peurala

Marjaana Lahola

Alkoholilain viimevuotisen muutoksen ei varsinaisesti pitänyt tuoda viinejä ruokakauppoihin, mutta viininvalmistajat tarttuivat tilaisuuteensa. Ruokakauppojen hyllyille on ilmestynyt useita matalan alkoholiprosentin viinijuomia.

Etelä-Suomen Sanomien toimituksen raati testasi viittä kaupan viinipohjaista juomaa ja arvioi ne asteikolla 0–5.

1. I heart White, 5,5%, TOPHI, Saksa, noin 7€

Pullon kuvaus: Pinot Grigio -rypäleistä ja mikseristä valmistettu alkoholijuoma. Pirteä ja kirpeä, täynnä sitruksen makua ja hienovaraista sitruunan ja päärynän tuoksua.

Arvio: Hyvin mieto, hento tuoksu, joka on parempi kuin maku. Juoma on vesimäistä mutta sokerista. Tuntuu, että mauttomuutta on yritetty peittää sokerilla. Ei muistuta valkoviiniä, eikä juomasta jää jälkimakua. Tuntuu janojuomalta.

2. Freixenet Mia Blanco 5,5%, Espanja, noin 8€

Pullon kuvaus: Hedelmäinen päärynän ja viinirypäleiden luonne, elegantti mehumainen maku.

Arvio: Voimakkaampi tuoksu kuin edellisessä – miellyttävä, hedelmäinen ja hajuvesimäinen. Maussa siirappisuutta ja hunajaisuutta. Ei ruokaviini, mutta ehkä piknikille, jälkimakua jää toisin kuin edellisessä. Kannattaisi tarjota tavallista viiniä viileämpänä, ehkä jopa jääpalat sopisivat juomaan.

3. Pierre Chavin Chardonnay Organic 5,5%, Ranska, noin 9€

Pullon kuvaus: Valmistettu Chardonnay-luomuvalkoviinistä ja luomurypälemehusta.

Arvio: Tuoksu on hyvä: voimakas ja persikkainen, mutta ei viinimäinen. Maku on tuoksun jälkeen pettymys. Mieleen tulee laimennettu rypälemehu tai viinimarjamehu. Jos ei pidä makeista viineistä, ei pidä tästäkään. Ei viinimäinen, yksi raatilainen vertaa siihen, että seassa olisi raakoja marjoja.

4. B by Black Tower Rosé, 5,5%, Saksa, noin 8€

Pullon kuvaus: Runsas, pehmeä, lämmittävä rosé täynnä hedelmän makuja. 55 kilokaloria yhdessä 125-millisessä lasillisessa.

Arvio: Tuoksuu viiniltä ja muistuttaa maultaan tähänastisista eniten viiniä. Tuoksussa on jonkinlaista sammalmaisuutta. Maku ei sytytä raatilaisia, mutta on edellistä parempi. Raati on makeudesta erimielisiä – yhden raatilaisen mukaan voisi juoda vähemmän makeana ruoan tai salaatin kanssa.

2

5. Sangre de Toro 5,5% 2017, Espanja, noin 8€

Pullon kuvaus: Valmistettu Välimeren auringossa kypsyneistä rypäleistä. Mehevä ja täyteläinen, kukkaiset aromit.

Arvio: Tuoksuu punaviinille, tuoksussa hyvää ryhdikkyyttä. Maistaessa tulee kuitenkin epäilys, juoko mehua. Aloittelijan punaviini, jota voisi juoda ruoan kanssa. Jää punaviinistä vajaaksi, mutta maku on paras testatuista raatilaisten enemmistön mukaan.

3

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.