TM Rakennusmaailma: Maalilla on merkitystä puutalon sisäilmalle

Marjaana Lahola

Puutalossa asujan kannattaa kiinnittää huomiota maalin valintaan, jos suunnittelee sisäseinien maalaamista. Vääränlainen maali voi heikentää talon sisäilmaa, varoittaa TM Rakennusmaailma -lehti verkkosivuillaan.

Taustalla on esimerkiksi maalaamattoman hirsi- tai mäntypaneeliseinän ominaisuus: se sitoo kosteutta huoneilmasta vesihöyrynä ja luovuttaa sitä takaisin, kun sisäilma on kuivempi, lehti kertoo. Näin tekevät myös huonekalut ja tekstiilit.

Puiset sisäseinät tai katto kannattaa maalata vesiohenteisella maalilla, joita enimmäkseen käytetäänkin nykyään sisämaaleina. Maalikerroksen pitäisi olla kuitenkin mahdollisimman ohut. Mitä useampia kerroksia maalia käytetään, sitä huonompi on puurakenteen kosteudensitomiskyky, lehti kertoo jutussaan.

Merkitystä on myös maalin vesihöyrynläpäisevyydellä. Huono uutinen on se, että maalien tuoteselosteessa ei mainita vesihöyrynläpäisevyyttä. Kuluttaja joutuukin siis tekemään töitä saadakseen asiaan selvyyden.

Korjattu 13.8. kello 10.10, lehden nimi on TM Rakennusmaailma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.