Koripallo sopii lähes kaikille – Heinolan YMCA kokeilee syksyllä kävelykorista ja 4–5-vuotiaiden Nanomikroryhmää

– Haluamme, että lasten treenit ovat heille viikon tähtihetki, toiminnanjohtaja Vesa Hämäläinen sanoo.

Kouluikäisten treeneissä harjoitellaan pallon käsittelyä. Sami Lettojärvi

Chiméne Bavard

Yhdennentoista toimintavuoden aloittavalla YMCA Heinolalla menee mukavasti. Koripalloseura liikutti viime kaudella viikoittain noin 160 harrastajaa, joista suurin osa pääsi treenaamaan seuran uudenkarheassa hallissa Sahanniemessä. Nuorimmat tutustuivat koripallon alkeisiin alle kouluikäisten supermikroryhmissä. Kysyntää oli niin paljon, että tänä syksynä seura kokeilee 4-5-vuotiaille tarkoitettua Nanomikro-ryhmää ja aikuisten ja lasten yhteisiä treenejä.

– Vaikka olemme koripalloseura niin pienempien kanssa menee monta viikkoa ennen kuin edes kosketaan koripalloon. Alle kouluikäisten ryhmissä on paljon yleistä liikkumista, hippaleikkejä ja pehmeämmän pallon heittelyä. Harjoitusten lopussa on ehkä vähän pelaamista ilman tiukkoja sääntöjä, toiminnanjohtaja Vesa Hämäläinen kuvailee.

Vilma ja Ada Viinikainen ovat innostuneet koripallosta YMCA:n riveissä. Sami Lettojärvi

Kouluikäiset voivat harrastaa koripalloa A-junioreihin asti ja tarjolla on ollut myös leppoisampia höntsävuoroja. Hallin ovet auki arki-iltapäivinä pari tuntia vapaaseen harjoitteluun ja keskustan koululaisille korispyhättö on paikka kokeilla ilmaista kerhotoimintaa.

– Täällä voi tehdä läksyjä, syödä välipalaa ja paikalla on aina yksi aikuinen, Vesa Hämäläinen mainostaa.

Aikuisryhmät vetäneet naisia

Koriskärpänen on puraissut Heinolassa aikuisiakin. YMCA pisti vuosi sitten pystyyn kaksi Torilta pelikentille -ryhmää, jonne sai tulla mukaan vaikka suoraan kotisohvalta. Ryhmiin lähti mukaan erityisesti aikuisia naisia, ja syksyllä alkaa kolmas, miehille suunnattu korisryhmä.

– Monet miehet hakevat ehkä kovempaa vauhtia, mutta joillekin miehille nämä ryhmät ovat olleet todella mieluisia. Aikuisryhmä kävi keväällä pelaamassa pari ottelua hollolalaisia vastaan. Ne olivat hauskoja kokemuksia, seuran puheenjohtaja Jouni Ainali kertoo.

Junioreiden harjoituksia vetävät seuran omat harrastajat. Kuvassa Iivari Hämäläinen. Sami Lettojärvi

Koripalloa on päässyt pomputtelemaan myös eläkeläisryhmässä, jossa kävi viime kaudella kahdeksan aktiivista pelaajaa. Syksyllä ohjelmistoon tulee vielä kävelykoriskin, joka sopii hyvin liikuntarajoitteisille.

Omalla hallilla on hyvä pöhinä

Suhteellisen nuoresta iästä huolimatta Heinolan YMCA:n riveissä on jo sellaisia nuoria, jotka ovat olleet mukana seuran alkumetreiltä asti. Yksi sellainen on lukion aloittava Hanna Lindqvist, joka lähti koripallotreeneihin isosiskonsa perässä tokaluokkalaisena. Omien harjoitusten lisäksi Lindqvist on innostunut vetämään myös nuorempien treeniryhmiä.

– Koripallossa parasta on hyvä yhteishenki, uudet kaverit ja onnistumisen tunteet. Nuoremmille suosittelisin lajia, koska tässä saa monipuolista liikuntaa ja hallilla on aina kiva pöhinä, Hanna Lindqvist kehuu.

A-junioreihin siirtyvä Lindqvist aikoo jatkaa koripalloa kotikaupungissaan niin pitkään kuin se huvittaa, mutta ammattilaisurasta hän ei haaveile.

Innokkaimmille tarjolla ammattivalmentaja

Supertähtien tehtailun sijaan Heinolassa halutaan liikuttaa ja pitää hauskaa koriskentällä. Vesa Hämäläisen mukaan seuran tärkein onnistumisen mittari on hymyjen määrä.

Heinola YMCA:n saavutuksia voi ihailla omalla hallilla. Sami Lettojärvi

– Lapsilla on tärkeintä harrastaa liikuntaa. Mahdollisimman monen pitäisi kokeilla monta eri lajia eikä keskittyä vain yhteen. Haluamme, että lasten treenit ovat heille viikon tähtihetki, Hämäläinen sanoo.

Koripalloa intohimoisesti pelaavien yläkouluikäisten on mahdollista osallistua Heinola YMCA Talent-ryhmään, jossa saa yksilöllistä valmennusta ammattivalmentajalta ja avaimet hallille.

– Ajatuksena on ollut, että tavoitteellisesti lajiin suhtautuvien nuorten ei tarvitse vielä tässä vaiheessa lähteä harjoituksiin Lahteen asti vaan tukea ja valmennusta saa Heinolassa. Se on monelle perheelle iso säästö arjessa, Hämäläinen tietää.

Emmi Rantalaisen mukaan koriksessa parasta on korien heittely kolmen sekunnin alueen ulkopuolelta. Sami Lettojärvi

Lue koko Viritä vapaalle -harrastusliite täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.