Lahtelaista dj-kerhoa käyvä Jonni Vento tietää tarkkaan tyylinsä: "En mä soita mitään Cheekiä"

Lahdessa pidetään suosittua dj-kerhoa koululaisille. Jonni Vento on ollut kahta päivää lukuun ottamatta dj-kerhon jokaisella tapaamiskerralla. Soittopöydän takana pääsee tutustumaan laitteiden toimintaan ja eri musiikkityyleihin.

Jonni Vento sä��tää basson voimakkuutta sopivaksi. Soittopöytä on aikuiselle sopivalla seisomakorkeudella, lasten apuna on nostettava tuoli. Ronja Koskinen

Sanni Laine

Kolkko käytävä ja kapeat portaat johtavat kellariin katutason alle. Hämärä tila on valaistu matalaan kattoon kiinnitetyillä, värikkäillä kohdevaloilla ja pöydällä pyörivillä valoilla. Jyhkeä basso täyttää huoneen, kun alakoululaiset soittajat päästetään dj-mikserin ääreen.

Lahtelaiset lapset ja nuoret ovat päässeet viihdyttämään ja tanssittamaan toisiaan teknomusiikilla jo kahden lukuvuoden ajan. Dj Petteri Ursinin perustama dj-kerho kokoontuu kahdesti viikossa. Toisena päivänä käyvät yläkoululaiset, toisena alakoululaiset kahdessa ryhmässä. Dj:t ovat levynsoittajia, tiskijukkia. Kerhossa tutustutaan Dj-musiikin historiaan ja tyyleihin, opetellaan niputtamaan piuhoja ja soittamaan musiikkia

– Yläkoululaisten kanssa puhutaan myös vähän lupa-asioista, yleisön lukemisesta ja illan rakentamisesta, Petteri Ursin listaa.

Syksyn aikana kellarissa pyöri viikoittain kolmekymmentä osallistujaa. Kevään kauniit kelit verottivat väkimäärää pariinkymmeneen.

Oman soittovuoron jälkeen voi vain nauttia musiikista ja rentoutua. Jonni Vento on lasten kerhon aktiivisimpia kävijöitä. Ronja Koskinen

Yhteen kerhoryhmään mahtuu enintään kymmenen osallistujaa, jotta kaikki ennättävät soittaa tunnin aikana.

– Eikä kaikki edes soita. Osa tulee vain hengailemaan ja kuuntelemaan musaa, kerhon toinen ohjaaja Eveliina Ursin kertoo.

Teknomusiikin jyskeeseen saa tulla hengähtämään hetkeksi ennen kotiin menoa. Välillä lapset ja nuoret tuovat mukanaan kerhosta kiinnostuneita kavereita ja heittäytyvät sohvalle pelaamaan kännykällä ja juttelemaan.

Tunti on vanhemmille ryhmille liian lyhyt aika. Petteri Ursinin mukaan 4.–6.-luokkalaiset tarvitsisivat kahden tunnin kerhon, yläkoululaisille riittäisi puolitoista tuntia.

Uutta teknoa löytyy koulumatkoilla

Jonni Vento, 9, ei tule kerhoon vain kuuntelemaan, sillä musiikin soittaminen on kerhon paras osuus. Poika kiipeää istumaan säädettävälle tuolille ja nostaa sen vivusta mahdollisimman ylemmäs. Soittopöytä on aikuiselle sopivalla seisomakorkeudella.

– Oletko sä vieläkään ladannut mun soittolistaa? Vento tiedustelee kerhon vetäjältä.

Petteri Ursin selaa musiikkivarastoa ja myöntelee. Olisiko täällä tutun näköisiä biisejä?

– Ei todellakaan! En mä soita mitään Cheekiä, kuuluu napakka vastaus.

Petteri Ursin etsii Vennon soittolistaa kerhon tietokoneelta. Kerhossa jokainen saa soittaa omaa mielimusiikkiaan. Ronja Koskinen

Myös Marcus ja Martinus lentävät listalta samaan romukoppaan, sillä Vento tykkää kuunnella teknomusiikkia. Hänen lempi-dj:tään ovat Hardwell, W&W ja Dimitri Vegas. Uusia suosikkien metsästys tapahtuu koulumatkalla kaverin kanssa.

– Kouluun kävellessä ennättää kuunnella soittolistoja. Jos joku kappale on hyvä, pistän sen talteen, poika kertoo ja näyttää kännykästään pitkää Spotify-listaa.

Soittopöytä on mahdollisuuksia täynnä

Kerhon teknomusiikkilista on kattava, mutta kaikkia Vennon suosikkeja siltä ei löydy. Onneksi musiikkia voi soittaa kotonakin.

– Vaikka ei se ole yhtä hauskaa. Kun soittaa Spotifysta, kappale loppuu kuin seinään, Vento sanoo.

Mikserin kanssa tilanne on toinen. Tiskijukan tehtävä on pitää musiikki soimassa koko ajan, ja dj-mikseri tekee kappaleiden yhdistämisen helpoksi.

– Kun painan tästä, kaksi biisiä alkaa soida päällekkäin, poika näyttää.

Pari vuotta sitten käynnistetty kerhotoiminta on mukailtu versio Ursinin aikuisille suunnatusta dj-koulutuksesta. Vento aloitti kerhossa syksyllä 2018, ja siirtyy seuraavaksi vanhempien ryhmään. Vuoden kokemus on hionut liikkeet soittopöydän takana tottuneiksi. Kädet liikkuvat vilkkaasti mikserin kymmenien nuppien ja värikkäiden nappien välillä. Levynsoittaja pääsee vaikuttamaan siihen, miltä soitettavat kappaleet kuulostavat

– Voinko laittaa bassoa? Vento pysähtyy hetkeksi käsi bassosäätimellä.

Kerhon vetäjät nauravat reippaasti.

– Siitä vain, ainahan sinä laitat.

DJ-kerhon ohjaajat Petteri ja Eveliina Ursin haluavat laajentaa kerhotoimintaa tubetukseen ja lautapeleihin. Ronja Koskinen

Juttu on julkaistu alunperin Viritä vapaalle -harrastusliitteessä. Voit lukea koko liitteen täältä.

Kerhot

Jotain vanhaa, jotain uutta

Kerhojen tiedot päivittyvät nettisivuille harrastelahti.lahti.fi/

DJ-klubi:

Suosittu dj-kerho 1-9 -luokkalaisille jatkuu syyslukukaudella. Kerhossa tutustutaan dj-musiikin historiaan, musiikkityyleihin sekä soittopöydän laitteistoon ja kasaamiseen. Kerholaiset pääsevät joka viikko itse soittamaan dj-mikserillä mieleistään musiikkia.

Tubetuskerho:

Dj-kerhon tiloissa on jo valmiina videon tekoon tarvittavat välineet ja ohjelmat, hyvä netti ja tilat. Uusi tubetuskerho laittaa ne hyötykäyttöön ja neuvoo, mitä kannattaa laittaa nettiin, mikä on hyvä nimi Youtube-kanavalle, miten videoita tehdään ja ideoidaan. Tubettajia vieraina.

Lautapelikerho:

Monella vanhemmalla on kiire eikä aikaa puolentoista tunnin mittaiseen lautapelimittelöön meinaa löytyä. Kerran viikossa kokoontuvassa kerhossa pelataan kirjastosta ja lautapeliliikkeestä lainattuja pelejä rauhassa aikuisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.