Lahden Shakin tapaamisissa käy monenikäisiä pelaajia: "Koulussa on poikien mielestä välillä liian helppoa, mutta shakki tarjoaa sopivan vastuksen"

Intialaisen sananlaskun mukaan shakki on kuin valtameri, josta hyttynen voi juoda ja johon norsu voi hukkua. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helposti opittavissa.

Shakki saa lapsetkin keskittymään. Mirja Hussain

Henrika Havumäki

Olemme yhtä perhettä. Näin kuuluu vapaasti suomennettuna Maailman shakkiliiton (FIDE) motto ”Gens una sumus”. Lahden Shakin puuhamieheksi itseään kutsuvan Lauri Hagelbergin mukaan tämä näkyy käytännössä niin, että shakin pelaaminen on mahdollista kaikille.

– Shakin pelaamista ei estä ikä, sukupuoli, ruumiinvamma tai mikään muukaan. Shakki on hyvin tasa-arvoinen laji, eikä esimerkiksi huipputason peleistä suljeta ketään pois, vaan yleinen sarja on avoin kaikille. Sen lisäksi on olemassa muita sarjoja, esimerkiksi naisille tarkoitettu, Lauri Hagelberg kertoo.

Pelin ristiriitaisuus viehättää. Säännöt ovat yksinkertaiset ja ne voi omaksua kymmenessä minuutissa. Shakkia ei ole kuitenkaan koskaan ratkaistu. Ajatus on tiivistetty intialaiseen sananlaskuun, jonka mukaan shakki on kuin valtameri, josta hyttynen voi juoda ja johon norsu voi hukkua. Peli tarjoaa loputtomasti haasteita ja eroaa siten esimerkiksi videopeleistä, jotka voi pelata läpi.

Lauri Hagelberg ei koe koskaan olleensa kyllästynyt shakkiin. Hän käy Lahden Shakin tapaamisissa viikoittain. Mirja Hussain

– Shakki on sekoitus tiedettä, taidetta ja urheilua. Se kiehtoo ihmisiä niin vaikeudessaan, kauneudessaan kuin hauskuudessaankin, Hagelberg sanoo.

Lapsikin voi tarjota kovan vastuksen

Lahtelaisen shakkiseuran viikoittaisissa tapaamisissa käy Hagelbergin mukaan kaikenikäisiä ihmisiä viisivuotiaista 85-vuotiaisiin. Tälläkin kerralla Lahden Seudun Diabeetikkojen tiloissa järjestettävässä peli-illassa on paikalla hyvin eri-ikäisiä ihmisiä.

Paula Talikka on tuonut kolme lastaan tutustumaan shakkiseuran toimintaan ensimmäistä kertaa. Shakki kiinnostaa erityisesti kolmosluokkalaista Eelistä ja ekaluokkalaista Toomasta, jotka pääsevät harjoittelemaan shakkia ennen kuin pikapeliturnaus alkaa. Pojat ovat innostuneet shakista pelattuaan peliä isoisänsä kanssa ja keskenään, mutta kaipaisivat lisää haastetta peleihin.

– Koulussa on poikien mielestä välillä liian helppoa, mutta shakki tarjoaa sopivan vastuksen. He ovat hyvin keskittyneitä pelatessaan, Paula Talikka sanoo.

Isoisä sai Toomas Talikan kiinnostumaan shakista. Mirja Hussain

Paula Talikan mielestä on hienoa, että lapsetkin voivat pärjätä shakissa todella hyvin. Ikä ei kerro mitään pelaajan tasosta. Lauri Hagelberg kertoo, että shakin opettelussa on samoja piirteitä kuin kielten opiskelussa: mitä nuorempana aloittaa, sitä paremmin oppii. Hagelberg itse kiinnostui shakista teini-ikäisenä.

– Innostuin serkun kanssa pelailemaan, enkä pärjännyt niin hyvin kuin olisin halunnut. Se motivoi opettelemaan lisää.

Konetta vastaan ei kannata otella

Tietokone voitti shakin maailmanmestarin ensimmäisen kerran 22 vuotta sitten. Vuonna 2017 uutisoitiin Googlen kehittämästä tekoälystä, joka oppi shakin neljässä tunnissa. Eikä vain oppinut, vaan tuli siinä ylivoimaiseksi. Tietokoneiden kehittyminen ei ole vähentänyt ihmisten shakki-intoa. FIDE järjestää joka toinen vuosi lajin maailmanmestaruuskilpailut ja maiden väliset shakkiolympialaiset. Suomessa järjestetään monenlaisia suomenmestaruuskilpailuja, joihin Lahden Shakistakin osallistutaan. Hagelberg kertoo, että osallistui itsekin kilpailuihin aikaisemmin, mutta nyt kilpaura on tauolla. Hagelberg on pelannut shakkia noin 18 vuotta, mutta kieltää olleensa koskaan kyllästynyt.

– En ole aikeissa lopettaa, vaikka kilpailuissa ei enää tulekaan käytyä.

Shakkinappulat voivat olla hyvinkin arvokkaita. Lauta sen sijaan voi olla vaikkapa pahvista. Mirja Hussain

Keskittyminen on sana, joka kuvaa shakin peluuta parhaiten. Lahden Shakin viikoittaisessa tapaamisessa on tiivis tunnelma, kun noin 20 ihmistä odottaa pikapeliturnauksen alkamista. Lauri Hagelberg pyytää ihmisiä hiljentymään ja käy listasta läpi pelaajien paikat. Pelaajat kiirehtivät istumaan, ja huoneeseen tulee täysin hiljaista. Jäljellä jää vain pelikellojen tasainen napsahtelu.

Shakki vaatii keskittymistä. Pikapeliturnauksen 20 osallistujaa vaikenevat, kun pelikellot pannaan käyntiin. Mirja Hussain

Juttu on julkaistu alunperin Viritä vapaalle -harrastusliitteessä. Voit lukea koko liitteen täältä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut