5 + 1 erilaista tapaa nauttia luonnosta

Suomen sakeisiin metsiin ja tuhansiin järviin mahtuu monenlaisia lajeja ja harrastajia. Oletko kuullut esimerkiksi järvihölkästä?

Polkujuoksun suosio on kasvanut viime vuosina, sillä Suomessa on hyvät puitteet lajin harrastamiseen. Kuva Evo Trail Weekend -tapahtumasta vuodelta 2018. Mirja Hussain

Henrika Havumäki

1 Järvihölkkä

Uimahalleista tuttua vesijuoksua voi harrastaa myös luonnonvesissä. Lajia kutsutaan järvihölkäksi. Ideana on juosta vedessä niin syvällä, että jalat eivät yllä pohjaan. Vyötärölle kiinnitettävä, vesijuoksuun tarkoitettu vyö kelluttaa niin, että pää pysyy veden pinnalla. Samalla voi nauttia maisemista ja luonnonrauhasta. Hölkkääjän tulee varoa veneväyliä ja suunnata kulkunsa mieluiten rantaviivan suuntaisesti.

2 Geokätköily

Kaikenikäisille sopivaa geokätköilyä kuvataan usein aarteenmetsästyksenä. Lajin harrastajat piilottavat luontoon geokätköjä, joita muut yrittävät etsiä kartan tai gps-laitteen avulla. Tieto kätkön olinpaikasta jaetaan lajin verkkosivuilla, jossa kerrotaan kätkön koordinaattien lisäksi sen sisältö. Geokätköt on lajiteltu piilon hankaluuden ja maaston vaikeuden mukaisesti. Maastoluokitukseltaan helpompien luo pääsee pyörätuolilla.

3 Reppulauttailu

Reppulauttailulla tarkoitetaan matkaamista pienellä, ilmatäytteisellä kumiveneellä. Lautat valmistetaan polyuretaaniseoksesta. Lautta täytetään täyttösäkeillä. Säkkeihin leyhytellään ilmaa, ja sen jälkeen ilma puristellaan lautan sisälle. Reppulautan käyttöönottaminen ja pois pakkaaminen kestää muutaman minuutin, joten reppulautta on oiva valinta, jos haluaa yhdistää maalla ja vesillä liikkumisen. Pakattuna lautta on pienen teltan kokoinen.

Polkujuoksu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja Suomessa onkin hyvät puitteet lajin harrastamiseen. Kuva Vierumäen polkujuoksutapahtumasta vuodelta 2016. Markku Brummer

4 Polkujuoksu

Lenkkireitin voi hyvin siirtää metsään, jossa maaston vaihtuvat muodot, kivet ja kannot tuovat lisähaastetta. Polkujuoksu kehittää kestävyyskuntoa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja tasapainoa. Mäkisessä maastossa liikkuminen vahvistaa myös lihaksia. Pehmeän pohjan ansiosta poluilla juokseminen saattaa sopia myös sellaiselle, jolle kovalla asfaltilla juokseminen aiheuttaa jalkavaivoja.

5 Rogaining

Rogaining on joukkuelaji, joka korostaa reitin suunnittelua, suunnistustaitoa ja kestävyyttä. Laji sopii varsin hyvin sellaiselle, joka nauttii vaeltamisesta ja pitkistä päiväetapeista. Alkuun pääsee harjoittamalla suunnistustaitoja esimerkiksi kuntorastiradoilla. Suunnistusta muistuttava laji on kotoisin Australiasta, ja sitä harrastetaan enimmäkseen tapahtumien yhteydessä. Rogaining-kilpailut voivat kestää useita tunteja.

+ 1 Luontopodcastit

Jos luontoon meneminen ei hotsita, kannattaa kokeilla podcastin kuuntelemista. Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Podcasteja polun varrelta -nimistä tiliä Soundcloudissa. Jaksoissa kerrotaan muun muassa sukeltajan työstä ja autiotuvista. Myös Ympäristötiedon foorumi julkaisee audiotallenteita järjestämistään Ympäristödialogeja-tilaisuuksista.

Lähteet: Metsähallituksen ylläpitämä luontoon.fi, Packrafting.fi, Rogaining Finland, Suomalainen vesiliikuntainstituutti ja Ympäristötiedon foorumi .

Juttu on julkaistu alunperin Viritä vapaalle -harrastusliitteessä. Voit lukea koko liitteen täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 2. Hammashoito rokottaa suomalaisten kukkaroa entistä kovemmin: yksityisellä hinnat nousseet lyhyessä ajassa kolmanneksen, julkisella vielä enemmän
 3. Hämeeseen maksettiin viime vuonna lähes 5 miljoonaa euroa kotoutuskorvauksia
 4. Nainen kävi lapsen huostaanottotilanteessa käsiksi poliisiin ja sosiaaliohjaajaan
 5. Kirjoja, levyjä ja viherkasveja pursuava kerrostalokoti Vääksyssä on tunnelmallinen ja asukkaidensa näköinen
 6. Lahdessa on opastettu myös urakoitsijoita tunnistamaan haitallisia vieraslajeja – "Lupiinin kanssa on menetetty peli"
 7. Pääkirjoitus: Joko perussuomalaisten kannatus on lakipisteessään?
 8. Lahden piiritystilanne oli poliisin Karhuryhmälle "kohtuullisen tavanomainen keikka" - katso video tapahtumapaikalta
 9. Teatteri Vanha Juko aikoo selvitä Seitsemästä veljeksestä kolmella sisaruksella
 10. Helena Petäistö paljastaa EU-kaupunkien salat Lahden pääkirjastossa
 11. Jukka Airon Esalainen: Keskustan kehätiessä monta sudenkuoppaa
 12. Lahden Sokoksen kolmanteen kerrokseen tulee 50 hotellihuonetta, Aleksin kävelysillan kohtalo vielä arvoitus
 13. SK: Kalle Jokinen ilmoitti SSR:n vaalituen vuosia myöhässä – "Tässä on tosi harmittava erehdys"
 14. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 15. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.