Tutkimus paljastaa: Runsaalla ruutuajalla yhteys lasten ylipainoon

Paljon tietokoneen ääressä istuvilla lapsilla on suurentunut ylipainoisuuden riski. Lasten ylipainon lisääntyminen on yksi maailmanlaajuisesti isoimmista terveysongelmista. Kuvituskuva. Saara Karttunen

Tuomas Massinen

Paljon ruudun ääressä aikaa viettävillä suomalaislapsilla on kohonnut ylipainoisuuden ja vyötärölihavuuden riski liikunnan määrästä huolimatta. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, joka on tehty Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Tutkimus selvitti ruutuajan ja ylipainon yhteyttä Fin-HIT -aineistolla, jossa on mukana yli 10 000 9–12-vuotiasta lasta eri puolilta Suomea.

Lapset kertoivat, miten paljon he katsovat tv-ohjelmia ja elokuvia ruudulta ja istuvat tietokoneen ääressä vapaa-ajalla. Lasten pituus, paino ja vyötärönympärys mitattiin.

Scientific Reports -lehdessä julkaistut tulokset paljastivat, että runsas ruutuaika on yhteydessä sekä ylipainoon että vyötärölihavuuteen. Tulos oli sama riippumatta lapsen iästä, sukupuolesta, äidinkielestä sekä unen ja vapaa-ajan liikunnan määrästä.

Runsas tv-ohjelmien katselu oli yhteydessä ylipainoon ja vyötärölihavuuteen myös eniten liikkuvilla lapsilla.

– On huomioitava, että tämä poikkileikkaustutkimus ei kerro syy-seuraussuhteesta. Voi olla, että ylipainoiset lapset viettävät enemmän aikaa ruudun ääressä tai että runsas ruutuaika johtaa ylipainoon, sanoo Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkija Elina Engberg.

Tutkimuksessa ei myöskään mitattu liikunnan tehoa vaan kysyttiin vapaa-ajan liikuntaan käytettyä aikaa.

– Lisätutkimuksia ruutuajan, liikunnan ja ruokavalion yhteisvaikutuksista lasten painoon tarvitaan, Engberg toteaa.

Ruutuajan yhteyttä lasten vyötärölihavuuteen on tutkittu aiemmin vain vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.