Oiva opastus sienimetsään

Mervi Pasanen

Lahtelainen toimittaja Ina Ruokolainen on tunnettu sienten ystävä ja sienestyksen puolestapuhuja. Pro Mustarousku -blogin emäntä on nyt julkaissut kokonaisen kirjan verran parhaita sienireseptejä yhdessä suomalais-italialaisen ystävänsä Lia Gasbarran kanssa. Kirjan nimi on Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella (Nemo 2014). Kansien sisältä löytyy juuri sitä ja se on kertakaikkisen mainio idea.

Sieniä riittää laitettavaksi vähän kaikkeen ruokaan, pitkin kesää ja säilöttynä talvellakin. Kausi alkaa korvasienestä.

Kirjassa on mukavia lyhyitä tarinoita sienistä, niitä voi lukea reseptien ahmimisen välipaloina. Jos sienet ovat harvoin maistettu osa omaa ruokaympyrää, kirjauutuus kyllä johdattaa niiden pariin vaivihkaa.

Voit aloittaa uusien perunoiden ja paistettujen sienten kanssa, tai kokeilla miltä maistuvat tatit tagliatellessa tai risotossa. Kalaa, sieniä ja kesävihanneksia leivinpaperinyyteissä paistettuna kuulostaa hyvältä. Salamilla voi maustaa kantarellikeiton.

Parasta suomalaisissa sienissä on se, että ne ovat ilmaisia ja jokainen saa kerätä niitä niin paljon kuin haluaa. Kantarelleja löytyy jo.

1. Silppua sipuli, raasta selleri tai palsternakka, hienonna persilja. Yhdistä silput ja kuullota ne pienessä määrässä voiuta tai öljyä. Kuutioi salami, paista hetki omassa rasvassaan kattilan pohjalla.

2. Siirrä vihannessilppu pannusta kattilaan salamikuutioiden sekaan, lisää pari desiä kuumaa vettä. Laita kantarellit pannulle paistumaan ilman rasvaa, hauduta ensin neste pois ja anna paistua rapeiksi. Siirrä kattilaan. Huuhtele pannusta kaikki aromit mukaan.

3. Lisää riivitty timjami, vähän suolaa ja pippuria, hauduta 20 minuuttia.

4. Kun vihannekset ovat pehmeitä, lisää tuorejuusto nokareina ja lisää kerma. Kuumenna, tarkista maku ja lisää päälle ruohosipulisilppua.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut