ESS:n kysely lukijoille: ilmastonmuutoksessa ahdistaa moni asia

Marjaana Lahola

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti tänään <properties><property name="comment" type="string" value="Lahola Marjaana&#182;201908161528&#182;t&#228;h&#228;n kannattaa laittaa linkki siihen toiseen juttuun :)"></property></properties>ilmastoahdistuksen ilmiöstä, joka on asiaa tutkineen teologian tutkijan Panu Pihkalan mukaan merkittävä ilmiö.

Kysyimme myös Etelä-Suomen Sanomien lukijoilta, kokevatko he ahdistusta ilmastonmuutoksen takia. Kyselyssä asiaa arvioitiin asteikolla yhdestä (ei lainkaan) viiteen (erittäin paljon).

Vastauksia kyselyyn tuli reilut 230. Vastaajista reilu puolet (55 prosenttia) sanoi, ettei koe lainkaan ahdistusta ilmastonmuutoksen takia. Erittäin paljon ahdistusta koki noin 9 prosenttia vastaajista. Kyseessä ei kuitenkaan ole tieteellinen tutkimus.

Millainen on lasten tulevaisuus?

Huolenaiheet vaihtelivat ilmastopakolaisista ja väestönkasvusta mikromuoviin, jäätiköiden sulamiseen ja monenlaiseen ympäristön tuhoutumiseen sekä tulevaisuuden epävarmuuteen. Myös ongelman suuruus ja toisten ihmisten suhtautuminen tuntuivat ikävältä.

– Enemmistö ei tunnu ottavan ilmaston ja ympäristön tuhoutumista tosissaan, kirjoitti noin kolmekymppinen mies, joka kertoi myös murehtivansa lapsensa tulevaisuutta.

– Itselleni suurin kysymys on, kannattaako tähän maailmaan synnyttää lasta, totesi noin kolmekymppinen nainen, joka kertoi miettivänsä eritoten lapsiasiaa päivittäin.

Lisäksi hän kertoi, ettei enää nauti helteistä, sillä ne tuovat mieleen ilmastonmuutoksen.

Negatiivisia tunteita, mutta myös toimintaa

Vastaajat mainitsevat myös ainakin stressin, vihan, masennuksen, ärtymyksen ja turhautumisen.

– Jatkuvaa huolestumista, toivottomuuden tunnetta ja kiukunpuuskia tuttavia, naapureita, uutisia ja somea seuratessa, listasi noin kuusikymppinen nainen.

Osa kertoi esimerkiksi kasvissyönnistään, pyöräilystä tai muista tavoista vähentää hiilijalanjälkeä tai kulutusta. Jotkut vastaajat kaipasivat toimia muilta mailta tai uskoivat Suomen jo tekevän osansa.

– Olen näköjään täysin kykenemätön tekemään mitään konkreettisia muutoksia itse. Kierrätän kyllä roskat, mitä pidän ihan turhana puuhasteluna, kirjoittaa vastauksessaan kolmekymppinen nainen.

Uutisointi tuntuu epämukavalta

Uutiset toistuivat monessa vastauksessa, myös niiden, jotka kertoivat, etteivät koe ahdistusta. Hyvin moni kertoikin, että välttelee tai ei lue aiheeseen liittyviä asioita, tai ei ainakaan lue kaikkea, mitä siitä kirjoitetaan. Myös pelottelu ja syyllistäminen mainittiin.

Reilu puolet vastaajista sanoi, etteivät he koe ilmastoahdistusta lainkaan. Usea vastaaja piti asiaa vouhotuksena. Syitä löydettiin esimerkiksi vihreistä, vasemmistosta ja mediasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.