Kolme syytä siivota - muuten nämä iljetykset juhlivat

Tekstiilien, mattojen ja jätekaapin perusteellinen siivous kannattaa. Mirja Hussain

Mervi Pasanen

Onko paitakaappi ollut pitkään täynnä nuhjuisia paitoja? Vintti pullollaan vanhoja vaatteita? No, jätä sinälleen, jos ei haittaa tieto siitä, että olet laiskuuttasi jättänyt varsinaisen pitopöydän kodin pikku tuholaisille, kuten turkiskuoriainen, ihrakuoriainen ja sokeritoukka.

Tästä kolme kovan jengistä vyöturkiskuoriainen on luokan pahis. Puolisenttinen, ruskea tekstiilituholainen. Sen piilopaikkana ovat pimeät kolot, kuten jalkalistat ja välipohjat. Ruokaillessaan se löytää tien tekstiilien luo, etenkin pesemättömien. Sille kelpaavat villa, turkikset, puuvilla ja jopa matot.

Voit estää sen ilmestymisen pitämällä asuintilat puhtaana ja esimerkiksi tuulettamalla vaatekaapin säännöllisesti.

Keittiössä puolestaan voi olla mitä herkullisin piilopaikka vyöihrakuoriaiselle, sillä sen unelmapaikka on jäteastia, jota ei ole siivottu vähään aikaan. Roskapussi ehkä lähtee pihalle, mutta mites on jätekaapin muun kunnon laita?

Tämä on se tuholainen, joka osaa jäljittää koiran muonat ja pitää siellä kekkerit.

Kun pimeään keittiöön tai kylpyhuoneeseen laittaa valot, lattialla saattaa vilahtaa jotain nopeaa ja harmaata. Sokeritoukka on tullut yllätetyksi.

Sokeritoukka syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia, muun muassa leivänmuruja. Sille maistuu myös tapettiliima, kirjojen sidontaan käytetty liima ja jopa valokuvat. Sokeritoukka ei epäröi mutustaa likaisia tekstiilejä ja nahkaa.

Kylpyhuoneesi voi olla niille varsinainen pitopöytä, johon on katettu hiuksia, ihokarvoja ja ihosolukkoa. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa viitata kosteusvaurioon. Etenkin vanhojen talojen viemärit ovat näiden harmaiden asukkaiden suosimia pesäpaikkoja.

Sokeritoukan aiheuttama haitta on yleensä vähäinen ja ne aiheuttavat harvoin vahinkoa elintarvikkeille. Sokeritoukka välttelee kuivia ja hyvin ilmastoituja paikkoja, joten tuuletus ja siivous ovat niiden vihollisia. Kuoriaisten ruokaa ovat toiset kuolleet hyönteiset, kuten kärpäset.

Kuoriaisista pääsee eroon siivoamalla ja jahka talvi tulee, pitämällä kunnon pakkaspäivänä tuuletuksen talouden tekstiileille.

Lähde: Hyönteismaailma.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut