Syksy on hyvää aikaa jakaa perennat

Syksy on erinomaista aikaa puutarhakasvien jakamiselle ja uudelleenistutukselle. Silloin ilma on sopivan kostea ja viileä.

Jaetun puutarhakasvin toisen puolen voi käydä vaikkapa vaihtamassa johonkin uuteen esimerkiksi taimitorilla Lahdessa sunnuntaina.

Jakaminen on osa monivuotisten perennojen hoitoa. Syksyisin kukkivia perennoja suositellaan jaettavaksi keväällä, keväällä kukkivia taas syksyllä.

Asikkalan Vääksyssä asuva Lahden puutarhaseuran puheenjohtaja Heli Kiander käyttää kuunliljansa jakamisessa apunaan vanhaa kaaliveistä, saksia ja lapiota.

- Tässä puuhassa olisi oikeasti hyvä käyttää puhtaita työkaluja, sillä jotkin kasvitaudit voivat tarttua työkalujen kautta.

Kianderin vanha kaaliveitsi näyttää siltä, että se on päässyt halkaisemaan jo monta juuripaakkua.

Perennaa kannattaa kastella hyvin etukäteen, jotta se saa kunnolla vettä ennen jakamista. Kiander laittaa jaettavan perennan yleensä yön yli vesiämpäriin.

Juurakon liottaminen vedessä helpottaa myös juurten putsaamista muiden kasvien juurista. Rikkakasvien juuret tunnistaa erilaisesta ulkonäöstä.

Ja näin se käy:

1. Kaiva lapiolla perenna maasta juurineen. Kannattaa kaivaa tarpeeksi syvältä, jotta juuripaakun saa ylös maasta kokonaisena.

2. Halkaise perennan juuripaakku kahtia. Kiander käyttää tässä vanhaa kaaliveistä.

- Työkaluksi kelpaa vaikka Fiskarsin vanha leipäveitsi. Jotkut käyttävät jopa sahaa.

3. Ennen jakamista tai sen jälkeen ainakin osa perennan lehdistä kannattaa leikata pois. Näin kasvi voi keskittyä juurten kasvattamiseen.

- Minä jätän yleensä vähän lehtiä, mutta monet leikkaavat kaikki pois, Kiander kertoo.

4. Seuraavaksi tehdään istutettavalle perennalle sopiva kuoppa maahan. Perenna olisi hyvä istuttaa suunnilleen yhtä syvälle tai pari senttiä syvemmälle kuin se on aiemminkin ollut. Jos sen istuttaa liian syvälle, lehtien kasvattaminen on työläämpää. Liian pinnassa juuret taas saattavat kuivahtaa. Kianderin mukaan liian syvälle istuttaminen on kuitenkin pienempi paha kuin liian pintaan istuttaminen.

Kuopan pitää olla tarpeeksi iso, ettei kasvia tarvitse runnoa sinne.

Vettä kaadetaan suoraan kuoppaan ennen sen peittämistä. Näin varmistetaan, että juuret saavat varmasti tarpeeksi kosteutta. Kuopan peittämisen jälkeen painellaan maa hellästi tiiviimmäksi, ei liian kovaa.

Istuttamisen jälkeen maa pidetään tasaisen kosteana. Sen ei tarvitse olla jatkuvasti märkä, mutta olisi hyvä, ettei se pääsisi kuivumaankaan.

Lahden puutarhaseura ja Hyötykasviyhdistys järjestävät sunnuntaina 24.8. Launeen leikkipuiston luona taimitorin, jonne harrastajat voivat tuoda ylimääräisiä kasveja sekä syksyn satoa vaihtoon ja myyntiin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut