Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Koti saa olla leikkisä, vaikka siellä olisi töissäkin - katso kuvat

Värit ja yksityiskohdat inspiroivat kuvittajaa

Anna Polkutien ja Jarkko Hyytiäisen kotona on pelottavia asioita, ainakin joidenkin ystävien mielestä. Jotkut kammoksuvat kahta karvatonta don sfinx -rotukissaa, Leonia ja Eppua. Toisten mielestä Polkutien keräämät aasialaiset pallonivelnuket ovat pelottavia.

– Nuket ovat lempiesineitäni ja arvokkaita. Ne on tehty käsin hartsista, Anna Polkutie sanoo.

Kissoja hän puolestaan kutsuu käveleviksi anatomianäyttelyiksi.

Kissat, nuket ja 14-vuotias sokea Vito-koira mahtuvat hyvin saman katon alle 92-neliöisessä, lahtelaisessa kerrostaloasunnossa, jossa Polkutie ja Hyytiäinen ovat asuneet helmikuusta lähtien.

Asukkailla on omat työhuoneensa. Kuvittaja, graafikko Anna Polkutie tekee täyspäiväisesti töitä kotona. Musiikkiteknologikoulutuksen saaneen Jarkko Hyytiäisen työhuoneen ovat vallanneet kitarat, levyt ja muut musiikkivehkeet sekä perhojen sidonta, jota perhokalastusta harrastava mies tekee mielellään.

Polkutie kutsuu työhuonettaan hurlumheiksi ja karnevaalihuoneeksi. Hän kuvittaa paljon lapsille, joten värikäs huone on hyvä inspiraationlähde. Värimaailma lähti liikkeelle Vallilan omenaverhosta. Työpöytä on peruja Muotoiluinstituutista, josta opiskelijat saivat ottaa mukaansa poisheitettäviä pöytiä.

Hyllyllä on pieni kaappi, jossa on Polkutien äidin kuvitus. Anita Polkutien kädenjäljet näkyvät myös keittiön teepusseissa.

– Äitini on myös kuvittaja. Enoni on kuvismaikka ja hänen pojastaan on tulossa kuvismaikka.

Kodin päävärit ovat keltainen, musta, valkoinen ja harmaa. Keltainen toistuu siellä täällä piristysruiskeena: olohuoneen verhoissa, keittiön pitsiliinassa, tauluissa, pöydän vanhassa vaa’assa, joka on saanut uuden elämän kynttilätuikkujen alustana.

– Tämä on rakas, ostin sen halvalla kirpputorilta, Polkutie sanoo ja jatkaa, että keltainen kausi on jatkunut jo jonkin aikaa.

Makuuhuoneen kultasävyinen tapetti on saanut jäädä edellisen asukkaan jäljiltä, koska siinä on oma viehätyksensä.

Pariskunta uudistaa esineitä paljon itse, maalia saa edullisesti. Pöydän ympärillä on kolme mustaksi maalattua pinnatuolia. Neljättä etsiessään pari on kiertänyt kirpputoreja, mutta vielä ei ole tärpännyt.

Jakkaran ylle Anna Polkutie on virkannut hauskan päällisen, joka hänen itsensä mielestä muistuttaa dominokeksiä. Kuvittajaa viehättävät haptiset pinnat, joita tekee mieli koskettaa.

Joulukuussa kotiin muuttaa uusi asukas, sillä pari odottaa ensimmäistä lastaan. Tulevat vanhemmat arvelevat, että lapsen myötä kotiin tulee enemmän sotkua ja tavaraa. Olohuoneeseen on alettu tehdä jo leikkinurkkausta. Lapsen kasvaessa isän työhuoneesta tulee huone lapselle.

Mikä tekee kodin?

– Tila on tärkeä, kaikille tavaroille on oltava oma paikkansa, Jarkko Hyytiäinen tiivistää.

Anna Polkutie jatkaa, että sisustamista ei pidä ottaa liian vakavasti.

– Kodin pitää olla viihtyisä ja leikkisä, ei liian kliininen.