Houkuttaako puistojooga? Ohjaaja näyttää neljä aloittelijoille sopivaa asentoa

Joogaohjaaja näyttää aloittelijoille sopivan neljän asennon sarjan.

Kesannolla puistojoogataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Marjaana Lahola

Marjaana Lahola

– Nyt kun on niin kuuma, niin jos alkaa heikottaa, pitäkää omia taukoja ja juokaa. Muistakaa kuunnella itseänne, muistuttaa joogaopettaja Tuuli Pesonen.

Sopenkorven Kesannon puistojoogaan on helteisenä torstai-iltana saapunut kymmenisen henkeä. Kesäjoogaa järjestetään Kesannolla tänä vuonna ensimmäistä kertaa, mutta joogaajat ovat tuttu näky myös monessa muussa Lahden puistossa.

– Puistojoogia on Lahdessa monia, ja kaikkiin riittää porukkaa, Pesonen pohtii harrastuksen yhä jatkuvaa suosiota.

Matalan kynnyksen joogaa

Tavallisesta studiojoogasta puistojooga eroaa toisen Kesannon joogaohjaajan Jani Tiihosen mukaan ainakin kahdella tavalla. Ensinnäkään apuvälineitä ei juuri käytetä. Lisäksi ulkona oleminen tarkoittaa sitä, että kaikki eivät välttämättä kuule ohjaajaa.

– Ihmiset ottavat mallia toisiltaan, Tiihonen sanoo.

Pesosen mukaan puistojoogat sopivat ihmisille, joita kiinnostaa kokeilla joogaa, mutta joita joogastudioon meneminen arastuttaa. Hinnat ovat myös usein edullisia tai maksu saattaa olla vapaaehtoinen.

– Puistojooga on matalan kynnyksen joogaa, hän summaa.

Tiihonen huomauttaa puistojoogan olevan myös mielelle rauhoittavaa.

– Siksi monet tykkäävät siitä.

Kesannolla joogaa ohjaa vuoroviikoin kolme ohjaajaa, ja tyyli riippuu opettajasta.

Neljä asanaa aloittelijoille

Jani Tiihonen neuvoo viettämään jokaisessa asanassa eli jooga-asennossa itselle sopiva aika niin, että asento on aktiivinen, mutta rento. Kuuntele kehoa: venytyksen tunne on normaalia, mutta pistävää tai säteilevää kipua ei saa tuntua. Jos asento sattuu tai alkaa huimata, hellitä ja vaihda asentoa. Asanat voi tehdä harjoituksen aikana 1–3 kertaa.

Kuvien asanat eivät sovi raskaana oleville – riippuen siitä, kuinka pitkällä raskaus on – tai ihmisille, joilla on hoitamaton korkea verenpaine, niskan alueen vammoja tai sydänongelmia.

1. Alaspäin katsova koira

Alaspäin katsova koira. Marjaana Lahola

Mittaa käsien ja jalkojen oikea etäisyys konttausasennosta – siinä polvet ovat lantion alla ja hartiat ranteiden yläpuolella. Koukista nilkat, pidä selkä suorana ja nosta takapuoli kohti taivasta. Koukista tarvittaessa polvia ja nosta kantapäät alustasta.

2. Eteentaivutus

Eteentaivutus. Marjaana Lahola

Aloita eteentaivutus selkä suorana ja kädet lantiolla. Koukista polvia sen verran, että saat varpaista kiinni. Pyöristä yläselkä ja työnnä hartiat pois korvista.

3. Lantion nosto

Lantion nosto. Marjaana Lahola

Aloita selinmakuulla ja laita jalkaterät lähelle pakaroita. Nosta lantio ylös ja pidä käsivarret vartalon suuntaisesti. Muista pitää nilkat ja polvet päällekkäin sekä polvet samaan suuntaan kuin jalkaterät.

4. Selän kierto

Selän kierto. Marjaana Lahola

Jätä yksi jalka suoraksi ja koukista toinen jalka ensimmäisen yli. Kierrä ylävartalo koukistetun jalan suuntaan. Pyri pitämään selkä suorana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka
 2. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 3. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 4. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 5. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 6. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 7. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 8. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 9. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 10. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 11. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 12. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 13. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 14. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 15. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.