Historiallinen olut syksyksi myyntiin

Mervi Pasanen

Ahvenanmaalainen panimo Stallhagen on tuottanut oluen, joka perustuu vuonna 1840 uponneen laivan hylystä löydettyyn olueen. Alus on samainen vuonna 2010 Ahvenanmaan saaristosta löytynyt hylky, josta löytyi 145 sampanjapulloa ja viisi olutpulloa.

Olut on analysoitu VTT:n laboratoriossa ja Stallhagenin panimo on kansainvälisen tiimin kanssa onnistunut rekonstruoimaan oluen. Sitä pidetään yhtenä maailman vanhimmista säilyneistä oluista.

Tutkimukset osoittivat, että kysymyksessä on kolme erityyppistä olutta; kaksi kirkasta ja kullankeltaista ja yksi tummempi. Kemiallisten analyysien mukaan ainakin yhdessä oluessa on selkeästi ollut ruusun, mantelin ja mausteneilikan vivahteita.

Stallhagen Historic Beer 1842 -olutta on tuotetaan kaksi tuhatta pulloa ja ne on numeroitu. Pullo numero yksi huutokaupataan.

Myyntilupa on Viking Linella, jonka Viking Gracelle historiallinen olut tulee myyntiin. Syyskuussa järjestetään erityinen teemaristeily, jossa suomalais-belgialaisena yhteistyönä rekonstruoitu erikoisolut lanseerataan.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan osa historiallisen oluen myynnin tuotosta luovutetaan meriarkeologiseen tutkimustyöhön.

Historiallinen olut myydään erikoispakkauksessa: puulaatikoihin pakattavat pullot ovat suupuhallettuja ja suljetaan sampanjakorkilla.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut