Lemmikkinä 250 lihansyöjää, katso videolta kuinka kasvi saalistaa uhrinsa

Kaisa Uusitalo

Lahtelaisella Siru Nurmisella, 20, on Suomen kattavin lihansyöjäkasvikokoelma. Nurmisen kodista, kellarista ja pihalta löytyy yhteensä 85 eri lajiketta, joista osaa hän kasvattaa ainoana Suomessa. Yhteensä ruukuista löytyy yli 250 yksilöä. Tavalliset orkideat vaihtuivat kihokkeihin, kärpäsloukkuihin ja kannukasveihin viisi vuotta sitten.

- Halusin jotain eksoottista ja erilaista, ja jäin koukkuun. Nyt haluan siirtyä jatkuvasti vaativampiin kasveihin.

Alaikäisenä Nurminen ei myöskään saanut tilata kasvien siemeniä ulkomailta itse, vaan homma jäi hänen äitinsä hoidettavaksi. Kesti myös hetken, ennen kuin Nurminen sai vanhempansa vakuutettua siitä, että lihansyöjäkasviterraario perheen kellarissa on hyvä idea.

- Ihmiset ovat saaneet elokuvista kieroutuneen mielipiteen lihansyöjäkasveista. Ne ovat aivan väärinymmärrettyjä, Nurminen sanoo ja silittää kannukasvin karheaa pintaa.

Ruskeanvihreät kannukasvit olivat Nurmisen ensimmäinen onnistunut lihansyöjäkasvikokeilu. Ne pyydystävät saaliinsa kannuihin, joiden pohjalla oleva vatsaneste sulattaa ötökän hitaasti.

Ihmissormenkin voi helposti työntää kannun pohjalle, mutta takaisin vetäessä kannun sisäpinnan karvat haraavat vastaan.

Nurminen syöttää terraariossa viihtyville kannukasveille eläviä jauhomatoja tai kovakuoriaisia pari kertaa kuussa. Hampurilaispihvin loppuja nälkäisille kasveille ei voi antaa, koska niissä on liikaa ylimääräisiä aineita.

- Lihikset protestoivat väärästä ruokavaliosta lopettamalla ansojen tekemisen. Ulkona viihtyvät lajit ovat kunnon syöppöjä. Aina nälkäiset suut auki.

Hortonomiksi opiskeleva Nurminen puhuu kasveistaan kuin ne olisivat lapsia. Lihansyöjät tarvitsevatkin peruspuutarhaa tarkempaa hoitoa. Kasteluun käytetään sadevettä, valoisia tunteja on oltava 12 ja kasvualustan ravinteeton. Osa lajeista horrostaa talvet viileässä. Nurmisen mielestä harrastus palkitsee vaivannäön.

- On hieno tunne, kun taimena ostetun kasvin näkee kasvavan uniikiksi yksilöksi. Lihansyöjäkasvit ovat todella monimuotoisia. On pilkkuja, raitoja, hampaita ja vielä eri lajien risteytyksiä.

Yhden terraarion keskellä on matala kasvinalku, jonka lehdissä roikkuu vain viiden sentin mittaisia pikkukannuja. Söpöistä toukantappajista kasvaa Nurmisen tähän asti suurimpia lihansyöjäkasveja.

- Näiden ansat kasvavat noin nelikymmensenttisiksi. Ne ovat tunnettuja siitä, että voivat syödä rottia tai pikkulintuja.

Sekä lihansyöjäkasvin että -harrastajan nälkä kasvaa syödessä. Seuraavaksi Nurminen haaveilee harvinaisesta hampaallisesta lihansyöjäkasvista, jonka terävät piikit voivat tehdä ihmisihoonkin haavan.

- Suurimpana tavoitteena olisi, että joskus joku kasvi olisi nimetty mukaani.

Neljä terraariota, yksi kaappi, pihapuutarha, kellari ja keittiön ikkunalaudat. Nurminen elää kasviensa keskellä. Lihansyöjäkasvien harrastajapiirit Suomessa ovat pienet, ja Nurminen on niissä aktiivisesti mukana. Kasveihin perehtymättömät vieraat katsovat Nurmista välillä oudosti.

- Toiset harrastavat jääkiekkoa, minun harrastukseni ovat lihikset. Jos joskus muutan yksiöön, siellä on varmaan sänky, kasvit ja mikro.

Katso videolta, miten kärpäsloukku saalistaa uhrinsa!

<iframe height="356" src="https://dreambroker.com/channel/hy6c3a0m/iframe/xb44jljf" width="633"></iframe>

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.