Mäntykiitäjän toukka on mainio näky kotipihassa - kuva

Luontokuvaaja nappasi kuvan myös matarakiitäjästä

Täysikasvuinen mäntykiitäjän toukka on lähes kymmensenttinen komistus. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Päiväaktiivisia kiitäjiä on meillä tavattu vain kolme lajia.

Kuusama- ja ruusuruohokiitäjä muistuttavat ulkonäöltään hieman kimalaista. Tämä on niiden kannalta hyvä naamioasu.

Molemmat lajit ovat lennossa kesäkuussa ja osin vielä heinäkuun alkupuolella. Niille maistuu erityisen hyvin mäkitervakko, mutta lajeja tapaa myös metsäkurjenpolvilta, voikukilta ja varsin usein kotipihan syreeneiltä.

Ruokaillessaan perhoset lentävät paikallaan, mutta varmistavat tarttumalla etujaloillaan kukkaan, ettei tuuli tee liikaa kiusaa kesken aterian.

Kolmas Suomessa ajoittain esiintyvä päiväkiitäjä on eteläinen vaeltaja, isopäiväkiitäjä.

Laji pystyy myös lisääntymään Suomessa ja voi toisinaan olla jopa kohtalaisen runsas syksyllä. Viimeinen hyvä esiintymä oli vuonna 2005.

Päiväkiitäjät ovat luontokuvaajan kannalta ryhmän ehkä helpoimpia kohteita. Öinen kiitäjien tarkkailu onkin jännittävää puuhaa. Lento alkaa heti hämärän laskeutuessa ja on parhaimmillaan alkuillasta. Keskiyöllä perhoset ruokailevat vähemmän, mutta juuri ennen aamun sarastusta käydään vielä pikaisella aamupalalla.

Matarakiitäjä on lajeista vähiten valonarka ja sen voi hyvällä onnella tavata lennossa jopa päivällä.

Matarakiitäjä ruokailee voikukalla. Toisinaan tähän lajiin törmää myös päivällä. Jussi Murtosaari

Kiitäjien joukkoon mahtuu monia harvinaisia, eteläisiä vaeltajia, pysyvästi Suomessa eläviä lajeja on toistakymmentä.

Suomen suurikokoisin perhonen on pääkallokiitäjä, joka on meillä vain eteläinen harhailija. Suurimpien yksilöiden siipiväli on noin 13 senttiä.

Kookkain vakituinen perhoslajimme on sekin kiitäjä. Suurimmat kotimaiset syreenikiitäjänaaraat saavuttavat noin 12 sentin siipivälin.

Lajien yöaktiivisuus vaatii kuvaamiseen useimmiten salamavaloa, vaikka nykykamerat toimivat jo hyvinkin hämärissä oloissa.

Lepäävän poppelikiitäjä. Jussi Murtosaari

Aikuisena paastoavia lajeja on meillä neljä. Paasto tulee siitä, kun poppeli-, haapa-, lehmus- ja silmäkiitäjien imukärsä on surkastunut.

Lajeista mikään ei ole erityisen harvinainen, mutta niihin törmää kuitenkin vain sattumalta. Perhosharrastajat houkuttelevat yöperhosia erilaisilla valoilla ja niiden avulla näitäkin kiitäjiä pääsee näkemään. Toisinaan voi kuitenkin törmätä myös päivälevolla olevaan kiitäjään ja silloin kannattaa kaivaa kamera esille.

Useimmista yöperhosista ei vielä kukaan ole onnistunut saamaan aitoja luontokuvia, joten kaikki otokset ovat arvokkaita todistekappaleita yöperhosten elintavoista. Useimmiten kuvaaminen onnistuu helposti, sillä yöperhoset eivät yleensä pysty lentämään ilman pientä lihastensa esilämmittelyä. Ennen lentoonlähtöä ne värisyttävät itseään.

Kiitäjät tunnistaa helposti jo muodonvaihdoksen aiemmissakin vaiheissa. Toukkien tuntomerkki on peräsarvi, joka löytyy kaikilta lajeilta pikkukiitäjää lukuun ottamatta.

Monet lajeista ovat suurikokoisia, mikä koskee myös niiden toukkia. Kotipihan jaloangervolla aterioiva täysikasvuinen syreenikiitäjän toukka onkin melkoinen näky. Nakin kokoinen vihreä ja raidallinen toukka on varustettu lähes parisenttisellä peräsarvella. Upea näky on kuitenkin täysin vaaraton.

Koteloituessaan kiitäjien toukat kaivautuvat pintamaahan, jossa ne viettävät myös talven.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.