Ravustaja, muista ehkäistä rapuruton leviämistä

Jokirapu luokiteltiin maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi. Jukka Hynynen

Marjaana Lahola

Kalastusta ja ravustusta valvotaan tänä vuonna tehostetusti, kertoo Kalatalouden Keskusliitto tiedotteessaan. Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivänä kello 12, eikä rapuja saa pyytää ennen ravustuskauden alkua. Suomessa ravustaja voi saada saaliiksi kotimaista jokirapua sekä täplärapua, joka on peräisin Pohjois-Amerikasta.

Jokirapu on luokiteltu maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi, ja suurin uhka sille on rapurutto. Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa, että ruton leviämisen ehkäisemiseksi kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet pitää desinfioida, kuivata tai pakastaa ennen kuin ne siirretään vesistön toiseen osaan tai toiseen vesistöön.

Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötitkin pitää pyytää samasta vesistöstä, jossa ravustetaan, tai pakastaa ne ennen käyttöä.

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, ja 18–64-vuotiailta ravustajilta vaaditaan kalastonhoitomaksu. Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa myös, että merrat pitää merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 cm:n päähän vedenpinnasta. Merroissa täytyy olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja edellyttää sitä.

Ravustuskausi päättyy lokakuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 4. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 5. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 6. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 7. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 8. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 15. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.