Lauantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä kuukävelystä

Pieni askel ihmiselle, suuri loikka ihmiskunnalle.

Buzz Aldrin kuussa vuonna 1969. Kuvan ottanut Neil Armstrong sekä kuumoduuli heijastuvat Aldrinin visiiristä. NASA

Marjaana Lahola

Tämän viikon lauantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun myös moni suomalainen liimautui radion tai television ääreen seuraamaan ihmisen ensimmäistä kuukävelyä.

Kello oli Suomessa jo lähellä aamuviittä, kun Apollo 11 -aluksen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle ja lausui historialliset sanansa: "Tämä on yksi pieni askel ihmiselle, suuri loikka ihmiskunnalle". Edwin "Buzz" Aldrin astui Kuun pinnalle vähän Armstrongin jälkeen, kun taas Michael Collinsin kohtalona oli pysyä Kuun kiertoradalla.

Vauhti, jolla Kuuhun lopulta päästiin, oli melkoinen. Ensimmäinen ihminen – Neuvostoliiton kosmonautti Juri Gagarin – oli käynyt avaruudessa vain kahdeksan vuotta aiemmin.

Lahjakivet ovat yhä tallessa

Kuussa käytiin myös myöhemmillä Apollo-tehtävillä, ja tähän mennessä viimeinen kuukävely tehtiin jo joulukuussa 1972. Kuusta myös tuotiin Maahan maaperä- ja kivinäytteitä, joita Yhdysvallat on myös lahjoittanut muiden maiden johtajille. Monessa maassa ne ovat kadonneet, mutta Suomessa ne ovat yhä tallessa.

Yle oli muuten panostanut vuoden 1969 historialliseen tapaukseen television suurella Kuustudiolla, joka kuitenkin onnistui mokaamaan ensimmäiset sanat pahan kerran. Sekaannus siitä, oliko Armstrong jo astunut kuumoduulin portailta Kuun pinnalle, sai toimittajan sanomaan, ettei historiallisia sanoja ollutkaan. Samaan aikaan videolla Armstrong ottaa ensimmäiset askeleensa ja puhuu taustalla pienistä askelista ja suurista loikista.

Salaliittoteoreetikoiden mielestä mitään kuukävelyä ei tietenkään koskaan tapahtunutkaan.

Lähteet: YLE, NASA, Wikipedia, HS, Suomen Kuvalehti

Juttuun korjattu 16.7. kello 14.27 tieto siitä, että kuukävelyn alkaessa kello oli Suomessa lähellä aamuviittä eikä puoltayötä, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.