Suomen luonnonsuojeluliitto: sakaali on tulokaslaji, ei vieraslaji

Tiistaina Rautavaaralla kuvattiin eläin vahvistettiin sakaaliksi. Jarmo Korhonen

Marjaana Lahola

Rautavaaralla Pohjois-Savossa tehtiin tiistaina Suomen ensimmäinen vahvistettu sakaalihavainto. Kuopiolaismies sai eläimestä kuvan, josta tunnistus voitiin tehdä. Eräs sakaalitutkija arvioi STT:lle eläimen olevan noin vuoden ikäinen.

Tämän jälkeen sakaalista on käyty vilkasta keskustelua. Nyt Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) kertoo tiedotteessaan, että kultasakaalin eli euroopansakaalin leviäminen Suomeen oli odotettua. Näin ovat epäilleet myös muut asiantuntijat.

SLL:n mukaan sakaali on levinnyt viime vuosikymmeninä kaakosta muun muassa Viroon, missä sillä on nykyään vakiintunut kanta. Yksittäisiä havaintoja on tehty myös Tanskassa ja Alankomaissa.

SLL:n erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa tiedotteessa, että vieraslajiksi sanotaan ihmisen siirtämiä lajeja. Kultasakaali on sen sijaan levinnyt Suomeen omin jaloin. Tällaisia lajeja sanotaan tulokaslajeiksi. Veistolan mukaan tulokaslaji on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Suomeen on tullut SLL:n mukaan 2000-luvulla omin neuvoin yli tuhat uutta tulokaslajia, suurin osa niistä lentäviä hyönteisiä.

– Lajien leviäminen kohti pohjoista on seurausta ilmastonmuutoksesta, onhan Suomen ilmasto jo lämmennyt mitatusti 2,3 astetta esiteollisesta ajasta, sanoo tiedotteessa suurpetovastaava Riku Lumiaro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.