Hevospiireissä Lahti on Takkula

- Hevospiireissä Lahti on sama kuin Takkula. Täällä järjestetään viisitoista kilpailua vuodessa, kertoo ratsastuksenopettaja Kati Rantanen Pesäkalliossa sijaitsevasta Takkulan ratsastuskeskuksesta. Rantasen mukaan hevosurheilu alkoi Takkulassa toden teolla 1940-luvulla, kun varakas viipurilainen kauppias ja kova hevosmies Fritz Buttenhoff osti tilan, harjoitti maanviljelystä ja rakennutti uusia rakennuksia. Kallion päälle tehtyä tilan päärakennusta kutsuttiin Takkulan kartanoksi. - Buttenhoffin aikaan tilalla oli autonkuljettajia, hienot keittiöt, sikoja, lehmiä ja hevosia, Rantanen kertoo.

Rahasäkki hevosesta

Buttenhoffilla oli Takkulassa arvokas hevonen, ravikuningas Eri-Aaroni. Takkulan ja Buttenhoffin historiasta kiinnostunut Rantanen kertoo, miten Buttenhoff itse kuvaili myyntitilannetta. - Pohjanmaalta tulleet miehet halusivat ostaa Eri-Aaronin. Buttenhoff oli vastannut myyvänsä ainoastaan kovalla hinnalla. Hänelle oli lyöty rahasäkki selkään, jolloin hän oli mennyt tainnoksiin. Kun hän heräsi, oli hevonen poissa ja pilttuussa säkillinen rahaa. Hän oli laskenut kaksi miljoonaa markkaa ja mitannut pienemmät pennoset kapalla, Rantanen hymyilee. Uusi maneesi Lahden ratsastajien yhdistys sai Takkulan tilan ja maa-alueet käyttöönsä 60-luvun lopulla. Seura on toiminut vuodesta 1939. Nykyään ratsastajien käytössä on kolme tallirakennusta, kaksi maneesia, kaksi kenttää ja kerhotalo. - Tänne on tehty muun muassa rehuvarasto ja maneesi. Vanhoja tallirakennuksia pitäisi kunnostaa. Niitä ei saa hävittää, koska peltihalleja on ympäri Suomen riittävästi, Rantanen miettii. Takkulassa on nelisenkymmentä hevosta. Monella läheisten Viuhan ja Ahtialan kaupunginosien asukkailla on hevosia. Rantanen kertoo Pesäkallion uusienkin asukkaiden käyvän ratsastamassa. Hevosille sallittujen maastoreittien määrä on Takkulan ympäristöstä vähentynyt, kun vanhoja reittejä on otettu kokonaan ihmisten käyttöön. Surullinen tapahtuma oli 70-luvulla yhden tallin palo, jossa kuoli 20 hevosta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut