Asukkaat vaihtuvat mutta miljöö säilyy Jalkarannassa

Nykyään Jalkarannassa asuu hyvin erilaista väkeä erilaisissa asuinmuodoissa. On kerrostaloja ja rivitaloja sekä alkuperäistä ja uutta omakotiasutusta.

- Varakkaan kaupunginosan maine ja historia alkavat sotien jälkeisestä ajasta, jolloin alueelle hakeutui suuria maanomistajia. Nyt tämä on kuten mikä tahansa kaupunginosa, sanoo Jalkarannassa 1970-luvulta asti asunut Jorma Ruohela.

Jalkaranta on kokenut lähihistoriassa myös taantumaa, sillä palveluja on alueelta karsittu rajusti.

- Ennen oli pankkia ja huoltoasemaa, useita kauppojakin. Päivittäistavarakauppa on yksipuolistunut, esimerkiksi ruokakauppoja on vain yhdenmerkkisiä. Marketit vievät tilaa, ravintolat sinnittelevät Hollolan ja Messilän ohikulkuliikenteen ansiosta, Ruohela kuvaa.

Hänen mukaansa Jalkarannasta on tullut nukkumalähiön omainen alue, liiketiloja ei juuri ole kaavoitettu.

Jorma Ruohela asuu reilunkokoisessa omakotitalossa Jalkarannan alkuperäisellä alueella, Petäjäkadulla.

Vuonna 1937 syntyneelle viipurilaispojalle tuli monen muun tapaan pakkolähtö kotiseudulta, ja perhe hakeutui aluksi Ahvenanmaalle. Sieltä matka jatkui Lahteen, jossa Ruohela kävi kouluakin.

Aikuistuttuaan Ruohela perusti oman perheen, ja Lahden keskustan kerrostaloasunnosta haluttiin pois.

- Lähdimme uudisraivaajiksi Jalkarantaan, keskelle korpea. Petäjäkadun ympäristön rakentaminen alkoi avaamalla teiden pohjat, poistamalla järeä puusto ja raivaamalla risukot, Ruohela muistelee raivaaja-aikoja vuosina 1973-75.

Tuohon aikaan alueelle koteja rakentavissa perheissä oli paljon lapsia, ja kavereita riitti kaikille.

- Ja aikanaan oli paljon nuoria, jotka ylpeilivät omasta asuinpaikastaan. Ajan hengestä kertoo muun muassa se, että tässä Petäjäkadulla, joka on T-kirjaimen muotoinen katu, nuorilla oli "meidän pää" ja "niitten pää".

Lapsia ja nuoria ei Jalkarannassa enää entiseen malliin näy, asukasrakenne on ratkaisevasti ainakin toistaiseksi muuttunut.

- Moni talo on yhden tai kahden ihmisen asuttama, tietää Jorma Ruohela, joka itsekin erilaisten elämänvaiheiden jälkeen on jäänyt yksin taloansa asumaan.

Alueen puolesta aktiivisesti toimiva Ruohela on tyytyväinen siitä, että Lahden kaupunki on tehnyt harjumaisemaan sijoittuneella Jalkarannan asuinalueella isoja kevyenliikenteen satsauksia.

- Täällä on mukavaa ja turvallista lenkkeillä rauhallisessa maisemassa, kokonaan sivussa vilkkaasti liikennöidyltä Jalkarannantieltä. Kevyenliikenteen reitit kiertävät harjun ja asutuksen kupeessa.

Myös Jorma Ruohelan tontin alarajalla kulkee kevyenliikenteen väylä. Eikä ainakaan Petäjäkadun asukkailla ole vaaraa luonnonläheisen maisemansa menettämisestä.

- Kuten näette, jyrkkä rinne alkaa suoraan tontin rajalta, Ruohela näyttää hoidetun puutarhapihansa ja kaupunkimetsän luonnollista rajaa.

Jalkarannan kaupunginosan asukkaat saavatkin nauttia harvinaisen rikkaasta luonnonympäristöstä.

- Peruselementit maa, vesi ja ilma ovat täällä tavoitettavissa, ja liikuntamahdollisuudet alkavat ulko-ovelta, Jorma Ruohela kuvaa.

Asukkaat haluavat myös säilyttää yhteyden veteen, vaikka vapaa uimaan pääsyn mahdollisuus Vesijärveen on vähä vähältä kaventunut, kun venepaikat ovat vallanneet tilaa.

- Jalkarantalaisten yhteys veteen, veneilyyn ja uimiseen on tärkeä, edellyttäähän sitä paikan nimen historiakin. Perimätiedon mukaan Jalkaranta tarkoittaa jalkautumispaikkaa tai paikkaa, jossa jalat pestiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.